zondag, 3. juni 2007 - 23:43

Van Eldik wint 43e ELE Rally

Helmond

Nadat op zaterdag de belangrijkste concurrenten al waren uitgevallen, reed Mark van Eldik zijn Subaru Impreza WRC op zondag gemakkelijk naar de overwinning. De strijd om de tweede plaats was daarentegen zéér boeiend.

Paradigit-rijder Piet van Hoof uit Wintelre eindigde na ruim 200 kilometers op snelheid tijdgelijk met Subaru-rijder Dirk Boers. Uiteindelijk werd Boers op basis van resultaten eerder in de wedstrijd als tweede geklasseerd in de algemene rangschikking. In de standaard groep N klasse won Hans Weijs Junior, terwijl de winst in de merkencups, Mitsubishi Colt cup en Chevrolet Kalos Challenge respectievelijk, naar Edwin Abbring en Corné Damen ging. Mede dankzij de zonnige weersomstandigheden trokken zo’n 25.000 toeschouwers naar de klassementsproeven rondom start/finishplaats Helmond.

Slijtageslag op zaterdag

Direct na aanvang van de wedstrijd werd waar wat kenners voorspelden; het tempo in de top lag hoog. Zo hoog, dat in de standaardklasse vier rijders op de eerste klassementsproef de snelste tijd reden. Voor de strijd om de overwinning maakte één man direct onderscheid. Mark van Eldik liet vanaf de eerste klassementsproef merken dat een ander scenario dan winnen niet in zijn programma voorkwam. Nog voor de avond valt is de wedstrijd twee van de vier genoemde kanshebbers voor de overwinning kwijt. Erik Wevers (Skoda Fabia WRC) moet opgeven met een kapotte versnellingsbak, terwijl merkgenoot Kristian Poulsen (DK) met een beschadigde oliekoeler de handdoek in de ring moet werpen. Niet lang daarna geeft ook de derde kanshebber op. Vanaf een tweede plaats en met ruim anderhalve minuut achterstand komt Jasper van den Heuvel in het decor terecht en moet opgeven. Daarmee gaat Van Eldik op een zetel de zondagproeven tegemoet in de wetenschap dat Boers en van Hoof hun eigen strijd uitvechten op bijna drie minuten achterstand.

Weijs onbedreigd, Boers op het nippertje

Net achter de kemphanen die vechten om het podium heeft Hans Weijs Junior zich genesteld. Het jonge talent wat dit jaar een zestal WK-wedstrijden mag bestrijden is duidelijk de te kloppen man in de standaard groep N klasse. Op zondag komt zijn plaats dan ook niet meer in gevaar. Toch voelt ‘Junior’ nog wel de hete adem in zijn nek. Arjen de Koning zet zijn tanden in het gevecht om de top vier klassering en lijkt dat te winnen. ‘Tot we lek reden en op de proef moesten wisselen’ verzucht De Koning. ‘Maar hij heeft het verdient’ zo vult hij aan, refererend aan de vierde plaats algemeen van Weijs Junior. Daarvoor bevechten van Hoof en Boers de tweede plaats in de algemene rangschikking, met een kleine anticlimax voor van Hoof. ‘Als je eenmaal tweede ligt wil je die plek behouden, we eindigen tijdgelijk en de rallyreglementen schrijven dan voor dat de snelste van die twee op de eerste proef als beste geklasseerd wordt’ legt van Hoof uit. Zo simpel blijkt dat niet, want zowel op de eerste als de tweede proef rijden beiden dezelfde tijd. Echter, op proef drie was Boers een fractie sneller. Zodoende leek het er op dat Van Hoof zich tevreden moest stellen met de laagste trede van het podium. Een tijdstraf van drie minuten voor Boers, die na afloop van de rally werd gegeven wegens verrichten van service aan de wagen op een ongeoorloofd tijdstip, bracht Van Hoof uiteindelijk toch op de tweede plaats in de algemene eindrangschikking. Ondanks de drie minuten straftijd, wist Boers met een marge van 22 seconden op Weijs Junior een plaats op het podium te behouden.

Beker Coltcup blijft in Braban

Nadat Kevin Abbring uitgevallen was door een touché met een brug, wist vader Edwin prima de honneurs waar te nemen. Met bijna één minuut voorsprong won hij de strijd van de drie overgebleven Mitsubishi Colts. De man uit Son en Breugel doorbreekt hiermee de zegereeks van zijn zoon, die de eerst drie wedstrijden van het seizoen won. In de Chevrolet Kalos Challenge was er winst voor Corné Damen. Hij versloeg David Westenbrink met slechts zestien seconden. Gedurende de hele wedstrijd lieten de besttijden van de Challenge een ‘haasje over’ patroon zien. De ene proef won Westenbrink een paar seconden en de volgende proef was het Damen die het snelste was. ‘Maar toch ben ik tevreden, voor een shakedown was dit helemaal niet slecht’ laat Westenbrink weten bij de finish. Zijn auto werd namelijk in enkele weken geheel nieuw opgebouwd en reed voor de rally maar enkele kilometers.
Provincie:
Tag(s):