dinsdag, 11. december 2007 - 13:16

Van Gogh tekeningen in het Kröller-Müller

Otterlo

Het Kröller-Müller Museum toont vanaf 22 december een Keuze uit de verzameling hedendaagse kunst. De tentoonstelling behelst een keuze door de directeur uit de collectie hedendaagse kunst van het museum en is te zien tot en met 18 mei 2008.

Er is niet echt een thema, behalve misschien de (on)volmaaktheid van het materiaal en de vorm, gedemonstreerd aan de hand van de zoektocht van de kunstenaar naar de juiste vorm met behulp van het juiste materiaal. De tentoonstelling is een optelsom van losse werken die individueel, maar ook door hun combinatie, hopelijk de verbeelding van de bezoekers prikkelen om voor zichzelf antwoorden te vinden op de vragen die de kunstenaars zich stelden bij het maken van de werken. Te zien zijn werken van Joseph Beuys, Jan Dibbets, Tom Claassen, Anish Kapoor, Anselm Kiefer, Cai Guo Qiang en Dennis Oppenheim.

De tentoonstelling Het raadsel van 'dubbel-Ingres' -Van Goghs tekeningen in het Kröller-Müller Museum opnieuw bekeken, is nog te zien tot en met 27 januari 2008. Ter gelegenheid van het verschijnen van de catalogus 'Tekeningen en grafiek van Vincent van Gogh in de collectie van het Kröller-Müller Museum' is een tentoonstelling gemaakt met een groot deel van de tekeningen van Van Gogh. Aan de hand van ruim 100 tekeningen uit de collectie wordt Van Gogh gevolgd -net als in de catalogus- vanaf het moment dat hij besluit kunstenaar te worden. De tekeningen zijn zo gegroepeerd dat duidelijk te zien is hoe hij een steeds grotere beheersing krijgt over materialen als potlood, krijt en inkt, maar ook zaken als perspectief en expressie. De titel van de tentoonstelling is ontleend aan een ontdekking die tijdens het onderzoek naar de verschillende papiersoorten en hun watermerken werd gedaan. In de tentoonstelling wordt daar uitvoerig aandacht aan gegeven. Omdat de tekeningen uiterst gevoelig zijn voor blootstelling aan licht en maar beperkt geëxposeerd mogen worden, is dit hét moment om naar deze tekeningen te komen kijken: een must voor de ware tekenliefhebber en Van Gogh fan.
Categorie:
Tag(s):