vrijdag, 14. december 2007 - 9:11

Veel vallende sterren op vrijdag de 14de

Noordwijk

Midden december, vooral op vrijdag de 14e, zijn er 's nachts vallende sterren te zien. Dit komt omdat dit jaar de omstandigheden zonder maanlicht gunstig zijn. Hierdoor is het goed donker en zullen we per uur tientallen vallende sterren kunnen zien.

Een vallende ster (meteoren), zoals wij het noemen, heeft weinig met een ster te maken. Het zijn stofdeeltjes of gruis uit de ruimte dat in de dampkring van de aarde binnenkomt en wordt verbrand. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht die daardoor even oplichten. Zo zien we een lichtflitsje aan de heldere hemel.

Dit proces vindt plaats op een hoogte van 80 tot 100 kilometer. Vanavond wordt de échte piek verwacht. Al even na 19 uur zullen de eerste meteoren vanuit West-Europa zichtbaar zijn. Het punt waar ze vandaan lijken te komen, bevindt zich dan in de Noordoostelijke hemel, waar op dat moment ook een heldere oranje gekleurde ster staat, de planeet Mars. Omdat de meteoren alle vanuit een denkbeeldig punt in het sterrenbeeld Tweelingen (Gemini) komen, worden ze de Geminiden genoemd.Nu maar hopen op een heldere hemel. Volgens het KNMI is dat pas te voorspellen een uur van te voren.
Provincie:
Tag(s):