dinsdag, 27. maart 2007 - 18:52

Veertien jongeren betrokken bij ongeregeldheden nieuwsjaarsnacht

Zwolle

De politie in Zwolle heeft 15 personen op het politiebureau ontboden in verband met hun betrokkenheid bij de ongeregeldheden tijdens de jaarwisseling in de Zeeheldenbuurt. De 15 personen, jongens variërend in de leeftijd van 13 tot 18 jaar en 1 man van 37 jaar, zijn allen afkomstig uit Zwolle en hebben inmiddels een bekennende verklaring afgelegd, zo meldt de politie IJsselland vandaag.

Op oudejaarsdag veroorzaakte de groep, veelal minderjarigen, op de Abel Tasmanstraat en de Jan van Riebeekstraat veel overlast. Zij waren ondermeer verantwoordelijk voor twee branden, diefstal, vernieling, bedreiging en openlijke geweldpleging tegen de brandweer. Zij staken zij hout in brand en belemmerden vervolgens de brandweer bij het blussen van de brand. Dit deden zij door zwaar vuurwerk in de richting te gooien van het brandweerpersoneel. Tevens ontstond er door de brand een gevaarlijke situatie voor een aldaar gelegen hoekwoning.

Begin dit jaar werden ook al vijf Zwollenaren, in de leeftijd van 18 tot en met 20 jaar, aangehouden inzake de openlijke geweldpleging tegen de brandweer en politie aan het begin van nieuwsjaar op de Willem Barentzstraat/Cornelis Houtmanstraat.

Direct na de jaarwisseling is er een onderzoek ingesteld om de dader(s) van zowel de openlijke geweldpleging van oudejaarsdag als van nieuwjaarsdag te achterhalen. De openlijke geweldpleging tegen hulpdiensten zoals de brandweer wordt hoog opgenomen. Dergelijk gedrag tegen brandweer en politie wordt niet getolereerd. Mede dankzij de inzet van bereidwillige wijkbewoners en goed speurwerk is de politie op het spoor gekomen van de verdachten.

De 15 verdachten van de veroorzaakte overlast en openlijke geweldpleging op oudejaarsdag zijn inmiddels allemaal gehoord. Het Openbaar Ministerie buigt zich nu over mogelijke vervolgstappen.
Provincie:
Tag(s):