donderdag, 13. december 2007 - 16:32

Venlo start met discussieavonden over integratie

Venlo

De gemeente Venlo gaat starten met bijeenkomsten in het kader van Kleurrijk Venlo. Dit zijn discussie- en dialoogavonden met als centraal thema ’Samen maken wij de stad’. Maximaal 100 Venlonaren met verschillende culturele achtergronden zullen enkele keren per jaar als vaste groep op een informele manier met elkaar praten over diverse aspecten van integratie. Dinsdag 18 december 2007 is de eerste bijeenkomst.

Het overkoepelende thema van de bijeenkomsten is ‘Samen maken we de stad’. Wethouder Lamers zoekt in de bijeenkomsten en met dit thema nadrukkelijk naar verbinding en overeenkomsten. Focussen op de verschillen tussen mensen en culturen leidt tot polarisatie, aldus de wethouder. “En dat leidt tot niets. Dat wil uiteraard niet zeggen dat we lastige thema’s, gevoelige onderwerpen, of lange tenen uit de weg gaan. Als integratie geen issue was in Venlo, waren deze bijeenkomsten niet nodig.�

De wethouder gaat uit van drie tot vier bijeenkomsten per jaar. De onderwerpen waarover gesproken wordt, staan nog niet vast, behalve die voor de eerste bijeenkomst: ‘Wat bindt ons’. De thema’s voor de volgende bijeenkomsten worden mede door de deelnemers zelf bepaald. Daarbij kan gedacht worden aan zaken als wonen, welzijn en zorg, werkloosheid, vrijwilligerswerk, gezondheid, invulling van buitenschoolse opvang et cetera.

De bijeenkomsten vinden in beslotenheid plaats, zodat mensen in een ‘veilige omgeving’ hun mening kunnen ventileren. Op die manier hoopt de gemeente politiek correcte antwoorden te voorkomen en ieders eerlijke mening te horen.

De eerste bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 18 december vanaf 19.30 uur in de Congreszaal van theater De Maaspoort. Gastspreker op deze avond is de heer Sadik Harchaoui, voorzitter van de Raad van Bestuur van Forum, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling. De avond staat onder leiding van Frans Pollux.
Provincie:
Tag(s):