vrijdag, 23. februari 2007 - 15:16

Verdacht trio aangehouden

Een politieteam van de regio Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Midden heeft de afgelopen periode duidelijkheid gekregen in een serie overvallen in beide politieregio’s. De aangehouden verdachten hadden het vooral voorzien op tankstations, winkels en banken. De verdachten verblijven in voorlopige hechtenis.

In de maanden november en december 2006 en het begin van januari 2007 vonden er meerdere overvallen in beide politieregio’s plaats. De overvallen werden voornamelijk gepleegd op benzinestations, winkels en banken. Meestal bedreigde de overvaller met een pistool z’n slachtoffer en ging er lopend vandoor. Het vermoeden bestond dat er in de buurt een vluchtauto klaar stond en dit werd in het onderzoek al snel duidelijk. In sommige gevallen, zo bleek, zaten er gestolen kentekenplaten op de auto.

Vooral de overvallen op de benzinestations en de regelmaat ervan rond Kerstmis zorgden voor veel onrust bij de pomphouders in het Veluwegebied van beide politieregio’s. De overvallen vonden meestal ’s avonds plaats en door de politie werden extra preventie-adviezen gegeven aan de pomphouders.

Het interregionale team kreeg zicht op de mogelijke verdachten en de aanhouding van één van hen (20-jarige Barnevelder) op heterdaad bracht de zaak in een stroomversnelling.

Betrokkene werd op 19 december in Putten aangehouden nadat een politieman in zijn vrije tijd getuige was van een overval op een benzinestation. Hij wist de overvaller dusdanig te storen zodat deze niet in de vluchtauto kon stappen.Toen de getuige echter met een vuurwapen werd bedreigd, staakte hij zijn actie. Wel gaf hij direct zeer bruikbare informatie aan de politie door, waarna de Barnevelder in de vluchtauto in de buurt kon worden aangehouden. Begin januari van dit jaar werden een 21-jarige Harderwijker en een 22-jarige Ermeloer aangehouden.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de verdachten in verschillende samenstellingen overvallen pleegden. In een enkel geval ging men soms ook alleen op pad. Naast benzinestations in Harderwijk, Putten, Ermelo en Nijkerk is ook getracht twee banken in Hierden en Zwartebroek te overvallen. Deze overvallen mislukten en ook een overval op een bakkerij in Nijkerk mislukte omdat de overvaller door het geschreeuw van het personeelslid de benen nam.

In Ede werd een echtpaar aan de Slijpkruikweg in de nachtelijke uren overvallen en deze overval zorgde voor veel onrust bij betrokkenen, maar ook in de buurt.

Ook kreeg de politie zicht op een overval die eind december 2005 op een supermarkt in Ermelo werd gepleegd. Een getuige die de overvaller trachtte tegen te houden werd met het vuurwapen op z’n hoofd geslagen en moest zich onder doktersbehandeling stellen.

De politie is inmiddels bezig met het afronden van het dossier. Met dit onderzoek zijn er nog enkele onopgeloste zaken waarover de verdachten geen verklaring afleggen.

De slachtoffers van de opgeloste zaken zijn inmiddels geïnformeerd. Gebleken is dat de overvallen nog steeds een behoorlijke impact op betrokkenen hebben. Een enkeling is nog steeds niet aan het werk door de traumatische ervaring. Het Bureau Slachtofferhulp is bij alle overvallen ingeschakeld om de slachtoffers hulp te verlenen.

De verdachten blijven in voorlopige hechtenis.
Provincie:
Tag(s):