vrijdag, 1. juni 2007 - 17:26

Verdachte in zaak Ooms vandaag voorgeleid

Leeuwarden

De 23-jarige man uit Amsterdam die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord cq. doodslag op Marinus Ooms en die sinds 5 december 2006 vastzat in een Parijse gevangenis, wordt vandaag, 1 juni 2007, voorgeleid voor de rechter-commissaris te Leeuwarden. De officier van justitie vordert de inbewaringstelling en de maatregel van beperkingen tegen verdachte.

De verdachte is afgelopen dinsdag, 29 mei 2007, door de Franse autoriteiten overgeleverd aan Nederland en vervolgens overgedragen aan de Friese politie. Bij aankomst op Schiphol is hij in opdracht van de officier van justitie te Leeuwarden aangehouden en in verzekering gesteld.

Tijdens het onderzoek naar de gewelddadige dood van Marinus Ooms werd in een woning in Amsterdam - waar de 21-jarige man die als eerste werd aangehouden (7 november 2006) en die sindsdien vastzit tijdelijk zijn verblijf had - een DNA-profiel veiliggesteld dat matchte met een daderspoor dat in de slaapkamer van het slachtoffer Ooms was aangetroffen. Toen bleek dat de bewoner in Parijs vastzat voor een drugsdelict, werd in maart 2007 (na een rechtshulpverzoek) wangslijm bij de man afgenomen.

Uit vergelijking van de DNA-profielen van de 23-jarige man, het veiliggestelde materiaal in zijn woning én het daderspoor in de woning van Marinus Ooms, bleek dat er een match was. De officier van justitie heeft vervolgens de Franse autoriteiten verzocht de man over te leveren aan Nederland.

Het onderzoek is nog steeds in volle gang. Het team is, op grond van aangetroffen sporen op de plaats delict én getuigenverklaringen, nog op zoek naar een derde persoon die op de plaats delict aanwezig moet zijn geweest.

Indien de verdachte door de rechter-commissaris in bewaring wordt gesteld, zitten er in de zaak Ooms twee verdachten in voorarrest. Behalve de man uit Parijs is dat de 21-jarige man uit Amsterdam wiens zaak reeds tweemaal pro forma is behandeld op een meervoudige-kamerzitting in verband met het feit dat het onderzoek nog niet is afgerond. Twee andere personen uit Amsterdam, een 21-jarige man, ook wel ‘Rasta’ genoemd, en een 36-jarige man, die respectievelijk op 27 februari en 17 april 2007 werden aangehouden, zitten niet meer vast. De 21-jarige geldt nog als verdachte, de 36-jarige man wordt niet meer als verdachte maar als getuige beschouwd.
Provincie:
Tag(s):