vrijdag, 9. maart 2007 - 14:20

Verdachten diefstal Singer Museum voor rechter

Laren

Drie verdachten van de diefstal van zeven bronzen beelden op 17 januari 2007 uit de beeldentuin van het Singer Museum in Laren moeten zich 19 april voor de rechter verantwoorden. Twee van de drie verdachten hebben toegegeven betrokken te zijn geweest bij de diefstal. Dit heeft het parket in Amsterdam bekendgemaakt.

Het gaat om de 40 jarige hoofdverdachte uit Muiderberg en een 23 jarige man uit Huizen. Een derde verdachte, een 35 jarige man uit Muiden, ontkent elke betrokkenheid.

In de nacht van 16 op 17 januari werden zeven bronzen beelden uit de beeldentuin van het Singer Museum ontvreemd. Onder de beelden bevond zich een afgietsel van de 'Denker' van Rodin. Kort na de diefstal (19 januar
2007) heeft politie Gooi en Vechtstreek dit beeld bij één van de verdachten zwaar gehavend teruggevonden en teruggegeven aan het museum.

Later die dag zijn een bronzen hoofd en fragmenten van één of meerdere van de overige beelden teruggevonden. Die zijn ook aan het museum teruggegeven. Ondanks dat de kans op het terugvinden van meer delen of fragmenten van de overige bronzen beelden klein wordt geacht, heeft de politie het onderzoek niet gestaakt.

Gedurende het verdere onderzoek zijn nog eens 3 verdachten aangehouden. Het betreffen een 34 jarige man uit Ankeveen die er van wordt verdacht (een deel) van de bronzen beelden te hebben geheeld, en een 20 jarige man uit Muiden en een 22 jarige inwoner van Mijdrecht.

Door de aanhouding van deze 6 verdachten denkt de politie in totaal 21 zaken te hebben opgelost, waaronder, behalve de diefstal van de bronzen beelden in Laren, ook diefstal (of poging daartoe) van beelden in Huizen, Soest, Valkenburg (L), Loosdrecht, Maarssen, Elburg, Uithoorn en Bilthoven. Verder zijn inbraken in oningen in Bussum, Naarden en Laren opgelost en een inbraak in een bedrijf in Bussum. Daarnaast gaat het om diefstal / verduistering van 2 auto's, diefstal van een boot in Weesp, diefstal van kentekenplaten in Laren en diefstal van een creditcard in Bussum waarmee later aankopen zijn gedaan.

Alle beperkingen die de in eerste instantie aangehouden verdachten waren opgelegd, waardoor ze alleen met hun advocaat mochten spreken, zijn opgeheven. Medio april moeten deze drie verdachten zich voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam verantwoorden. Tot de zitting blijven de verdachten in voorlopige hechtenis.

De andere 3 verdachten zullen zich op een later tijdstip moeten
verantwoorden voor de rechter.
Provincie:
Tag(s):