vrijdag, 2. maart 2007 - 14:43

Verdachten Holtense moordzaak betrokken bij meerdere afpersingen

Holten

In het onderzoek naar de gewelddadige dood in Holten van een 52-jarige man uit Zwolle in december vorig jaar, zijn meerdere afpersingszaken boven water gekomen. In totaal zijn 5 personen aangehouden, die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de Zwollenaar en de afpersingspraktijken, meldt de politie Twente vandaag.

Tijdens het onderzoek konden na een week de eerste vier verdachten worden aangehouden. Dit betroffen een 40-jarige vrouw en haar 42-jarige echtgenoot en hun beide zoons van thans 17 en 18 jaar uit Almelo.
Uit het onderzoek werd duidelijk dat de vrouwelijke verdachte zich bezighield met chatsessies op internet en dat uit dit contact seksuele contacten voortkwamen. De afspraken vonden plaats in de woning van het echtpaar in Almelo. Aansluitend hierop werden een aantal mannelijke bezoekers door de man en de vrouw afgeperst en bedreigd waarbij geweld niet werd geschuwd. De beide zoons worden ervan verdacht bij een aantal afpersingen betrokken te zijn geweest. Bij de 52-jarige man uit Zwolle heeft dit zelfs de dood tot gevolg gehad. De man werd op 15 december 2006 in een brandend voertuig aangetroffen op de parkeerplaats bij het AC restaurant langs de A1 bij Holten. Voor hem kwam de medische hulp te laat.

Na de aanhoudingen zijn de vier verdachten door justitie in volledige beperkingen gezet en is er, medegezien de privacygevoeligheid, een stilzwijgen geweest rondom het onderzoek.

Naast de moord op de 52-jarige Zwollenaar zijn er meerdere gevallen van afpersing en bedreiging bekend geworden. Vijf van deze gevallen zijn, in opdracht van de officier van justitie, door het team in gedetailleerd in kaart gebracht.

Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat bij een van deze gevallen ook een 37-jarige vrouw uit Vroomshoop betrokken is geweest. Zij werd op 4 februari jl. aangehouden en verhoord. Op dit moment heeft zij geschorste bewaring en is in afwachting van de terechtzitting vrij.
Het echtpaar en hun beide zoons zitten, in afwachting van de pro-forma zitting op 3 april a.s. nog vast.
Provincie:
Tag(s):