dinsdag, 17. april 2007 - 14:07

Verdachten opnieuw aangehouden vanwege moordaanslag op Cor van Hout

Amsterdam

De Nationale Recherche heeft dinsdagochtend twee verdachten opnieuw aangehouden vanwege hun vermoedelijke betrokkenheid bij de 2e moordaanslag op 20 december 2000 op Heineken-ontvoerder Cor van Hout.

Dit maakt het Openbaar Ministerie (OM) zojuist bekend. In 1996 vond voor de eerste keer een aanslag plaats op het leven van Van Hout. De bekende crimineel werd tenslotte op 24 januari 2003 op 45-jarige leeftijd in Amsterdam geliquideerd. Op de achtergrond van de aanslagen speelde vermoedelijk een langdurig conflict in de onderwereld, dat heeft geleid tot een reeks liquidaties in en rond Amsterdam. Van Hout dacht in 2000 dat het geen zin had om aangifte te doen bij de politie.

Op 20 december 2000 werd er in Amsterdam op de openbare weg twee keer geschoten op Van Hout en een metgezel. In de omgeving vonden brandweerduikers daags na de aanslag in een sloot achter een groenstrook een scherpschuttergeweer met telescoopvizier en een standaard.

Het onderzoek naar de afpersing van onroerendgoedhandelaren, dat na de dood van Willem Endstra in 2004 door de Nationale Recherche is ingesteld, heeft nieuw bewijsmateriaal opgeleverd in het onderzoek naar de poging tot moord op Van Hout. Verschillende getuigen hebben verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van de vanmorgen aangehouden verdachten.

De verdachten waren al gedetineerd. Een van hen, een 51-jarige Joegoslaaf, zit in voorlopige hechtenis vanwege zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de afpersing van Endstra. De 43-jarige andere verdachte zit een gevangenisstraf van 12 jaar uit vanwege doodslag.

De twee verdachten zijn na de moordaanslag in 2000 aangehouden, maar moesten worden heengezonden wegens gebrek aan bewijs. De verdenkingen tegen hen waren destijds vooral gebaseerd op afgeluisterde telefoongesprekken. Bovendien bevonden zij zich kort na de aanslag op de plaats van het misdrijf. Vermoed dat de in 2005 geliquideerde John Mieremet opdracht had gegeven tot de aanslag.

De Joegoslavische verdachte werd tijdens zijn aanhouding in 2000 vergezeld van twee gewapende bodyguards. Deze lijfwachten waren afkomstig uit Sarajevo, maakten gebruik van vervalste paspoorten en waren in het bezit van gebruiksklare handvuurwapens. Zij zijn daarvoor vervolgd en ook veroordeeld.

De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.
Provincie:
Tag(s):