donderdag, 24. mei 2007 - 13:08

Verdachten van 26 brandstichtingen aangehouden

Drachten

De politie heeft twee verdachten van 16 en 18 jaar uit Drachten aangehouden voor brandstichtingen. Vanaf augustus 2006 tot en met april 2007 werd er in de wijken de Wiken en Noordoost zo’n 26 keer brand gesticht. In eerste instantie ging het voornamelijk om coniferen, vuilcontainers, dixi’s en een opslaghok die in brand werden gestoken. Maar later werd er ook brand gesticht in twee woningen aan de Zwaluwstraat en Spitael en in een school aan de Torenstraat. De politie startte een onderzoek, waarbij er ook in burger werd gepost om de verdachten van de branden te achterhalen.

Begin mei kwam er bij de politie een belangrijke tip binnen. Naar aanleiding van deze tip werd de 18-jarige verdachte aangehouden. Tevens werd een 19-jarige inwoner van Drachten aangehouden. De twee bekenden na verhoor dat ze op 14 maart 2007 een opslaghok bij een school aan de Voorde in de wijk de Drait in brand hadden gestoken. De 18-jarige verdachte bekende tevens dat hij sinds augustus 2006 tot en met april 2007, samen met de 16-jarige verdachte, verschillende branden in de wijk de Wiken en Noordoost had gesticht. Ook de 16-jarige werd aangehouden.

De twee bleken na onderzoek verantwoordelijk te zijn voor zo’n 26 branden, waaronder twee keer een woningbrand, één keer een brand in een school, één keer een mobiel toilet, één keer een speelhuisje, zes vuilcontainers, elf coniferenhagen en nog twee brandjes waarvan geen aangifte werd gedaan. Beide verdachten gingen vaak doelbewust op pad en waren meestal in het bezit van benzine of andere middelen om zo brand te kunnen stichten. De drie verdachten mochten na verhoor en een proces-verbaal het politiebureau verlaten, dit in afwachting van verdere strafvervolging.
Provincie:
Tag(s):