woensdag, 10. januari 2007 - 16:37

Verhoogde vliegbewegingen tijdens oefening RHINO integration

Soesterberg

Ter voorbereiding op de uitzending naar Uruzgan oefenen eenheden van de landmacht en de luchtmacht in de periode van 11 tot en met 26 januari 2007 in de driehoek Amersfoort, Arnhem en Zwolle. Tijdens deze oefening werken ze nauw samen in aspecten die de eenheden moeten voorbereiden op situaties die zich in uitzendgebieden kunnen voordoen.

De oefening wordt onder meer ondersteund door zo´n 1000 militairen van de 13e Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot, het 42ste Pantser Genie Bataljon Limburgse Jagers en het 13e Infanterie Bataljon van de Luchtmobiele Brigade uit Assen. De luchtmacht ondersteunt tijdens hun verplaatsingen vanaf de vliegbasis Volkel, Leeuwarden, Gilze-Rijen en Soesterberg. Zowel Cougar en Chinook transporthelikopters van de vliegbasis Soesterberg, Apache gevechtshelikopters van de vliegbasis Gilze-Rijen als ook F-16 jachtvliegtuigen van de vliegbasis Volkel en Leeuwarden worden hierbij ingezet.

Transport- en gevechtshelikopters maken tijdens de oefening zoveel mogelijk gebruik van de militaire oefenterreinen Stroesche Zand, Beekhuizerzand, Eder Heide, Ermelose Heide, Oldenbroekse Heide, Vlasakkers, Ginkelse Heide, Leusder Heide en de Doornspijkse Heide. Daarnaast is er een oefengebied aangewezen op de Veluwe en in de Betuwe waar van 50 meter tot 700 meter hoogte geoefend mag worden of incidenteel zoveel lager als in verband met de vliegopdracht noodzakelijk is. Verder zal er ook in het laagvlieggebied Maas/Waal duidelijk sprake zijn van verhoogde vliegactiviteiten.

In het algemeen kan worden gesteld dat militaire helikopters boven gebieden met aaneengesloten bebouwing, industrie- en havengebieden daaronder inbegrepen, dan wel boven mensenverzamelingen een hoogte van tenminste 210 meter aan houden en elders, met uitzondering van de reguliere laagvlieggebieden, van tenminste 50 meter.

F-16 jachtvliegtuigen vliegen tijdens de oefening in het aangewezen oefengebied op minimaal 1.000 meter hoogte. Door het aanhouden van deze minimum hoogte treden er geen negatieve effecten op van de natuurwaarden van deze gebieden. Buiten de oefengebieden mogen F-16´s op 365 meter hoogte vliegen.

Er wordt tijdens de oefening niet in de nachtelijke uren en in de weekenden gevlogen. Naast deze oefeningen vindt ook avondvliegen plaats op diverse plaatsen boven het luchtruim van Nederland, waaronder ook bovengenoemde gebieden. Het betreft hier reguliere avondvliegactiviteiten die buiten de oefeningen vallen.
Provincie:
Tag(s):