woensdag, 6. juni 2007 - 8:45

Video-codec reduceert energieverbruik mobieltje

Mobiele elektronica gebruikt steeds meer energie. Dat komt vooral door de videofilmpjes op beeldschermen. Mobiele telefoons moet je daardoor niet alleen vaker opladen, ze kunnen ook onaanvaardbaar warm worden. Het onderzoek van Kristof Denolf naar energie-efficiënte implementaties van videocoderingen opent nieuwe mogelijkheden om het energieverbruik van filmpjes drastisch te reduceren.

Een hogere resolutie van beeldschermpjes en een hogere compressie van video’s zorgen voor een aanzienlijke toename in rekenkracht en daarmee ook in energieverbruik. Dankzij de technologische ontwikkeling kunnen filmpjes in steeds hogere resoluties afspelen. Dat vergt wel flink meer computercapaciteit om het toenemende aantal pixels aan te kunnen. Daarnaast speelt datacompressie een belangrijke rol. Daarbij moet een origineel stukje film van twintig minuten soms teruggebracht kunnen worden van 40 Gigabyte (GB) naar 400 Megabyte (MB) of minder, met zoveel mogelijk behoud van beeldkwaliteit. De rekenprocessen die daarbij horen nemen bij elke nieuwe generatie videocodecs in complexiteit toe.

Denolf ontwikkelde een nieuwe ontwerpmethode voor de implementatie van digitale videodatacompressietechnieken, zoals de populaire MPEG-4 standaard. Deze veelgebruikte video-codec is vooral geschikt voor multimedia- en mobiele toepassingen. Op die manier wist hij niet alleen het energieverbruik te reduceren, maar ook nog de doorvoersnelheid van de videobeelden te vergroten.

Denolf heeft zijn methode concreet uitgewerkt in een nieuwe efficiënte MPEG-4 video-encoder en -decoder. Met een energieverbruik van 71 milliWatt wist hij net zo goed te presteren als de meest geavanceerde hoge resolutie video-encoders die op de markt beschikbaar zijn. Denolf verwacht dat hij nog flink meer energie kan besparen door een drietal extra technieken toe te passen
Categorie:
Tag(s):