woensdag, 4. april 2007 - 11:35

Vier het voorjaar in het Afrika Museum!

Berg en Dal - Op eerste en tweede Paasdag, 8 en 9 april, wordt in het Afrika Museum de lente gevierd! Het voorjaar is het seizoen waarin in de natuur alles weer gaat groeien en bloeien en veel jonge dieren worden geboren. Hierbij aansluitend organiseert het museum een aantal activiteiten rondom het thema ‘vruchtbaarheid’.

Kinderen maken in de creatieve workshop een vruchtbaarheidspop naar Ghanees voorbeeld en u kunt genieten van een heerlijke Paaslunch in het atrium. De Afrikaanse woonerven in het buitenmuseum zijn weer opengesteld en ingericht.

Vruchtbaarheid en de rituelen die daarmee samenhangen, spelen in veel culturen een belangrijke rol. Overal in de wereld neemt men maatregelen om het krijgen van (gezonde) kinderen te bevorderen. In Afrika wordt het belang van de menselijke vruchtbaarheid onder andere zichtbaar gemaakt in vruchtbaarheidsbeelden en vruchtbaarheidsamuletten. Ook worden offers gebracht en geloften afgelegd. Onvruchtbaarheid wordt gezien als een zware tegenslag. Om een waardig voortbestaan van de gemeenschap te verzekeren, zal men alles in het werk stellen om gezonde kinderen en kleinkinderen te krijgen.

Op beide dagen kunnen kinderen zelf een Akuaba-pop maken. Dit is een pop die in Ghana wordt gebruikt als middel tegen onvruchtbaarheid. In de creatieve workshop worden de poppen gemaakt van klei en versierd met mooie kraaltjes.

Op eerste paasdag worden voorstellingen met muzikale verhalen uit Afrika verzorgd. Muzikant Lamin Kuyateh uit Gambia begeleidt verhalenvertelster Angèle Jorna op de kora. Precies zoals het in Afrika onder de grootste boom in het dorp gebeurt, 's avonds in de maneschijn. De kora, die klinkt als een harp, is een Afrikaans muziekinstrument dat gemaakt is van een grote halve kalebas. De Afrikaanse verhalen zijn geschikt voor bezoekers van alle leeftijden.

Op tweede Paasdag kunnen bezoekers genieten van een smakelijk Afrikaans lunchbuffet, muzikaal opgeluisterd door de Malinese muzikanten Zoumana Diarra (kora, gitaar en ngoni) en Idrissa Magassa (zang en percussie). Deze lunch wordt geserveerd in het atrium van het museum. De kosten zijn € 15,- per persoon exclusief consumpties. Reserveren is gewenst. Kijk voor meer informatie op de website van het Afrika Museum.
Provincie:
Tag(s):