donderdag, 25. oktober 2007 - 9:55

'Vier op een rij' voor Nuna4 in World Solar Challenge

Het Nuon Solar Team is donderdag 25 oktober om 16:55 uur lokale tijd in Australië als eerste over de finish gereden en daarmee heeft de Nuna4 voor de vierde keer op rij de World Solar Challenge gewonnen. Dit heeft de TU Delft donderdagochtend bekendgemaakt.

De laatste dag van de race verliep goed. Het team hoefde maar één keer een band te wisselen. In de laatste etappe is door de Nuna4 760 km afgelegd in 8 uur. Vrijdag zal de Nuna4 in Adelaide feestelijk worden onthaald tijdens de officiële binnenkomst.

Woensdag 24 oktober reed coureur Oliver de Nuna4 met de maximum toegestane snelheid om 8.00 uur lokale tijd precies, als eerste Alice Springs uit. Zelfs op dit vroege uur stonden er al fotografen langs de kant van de weg die de supersnelle zonnewagen probeerden vast te leggen.

Met volle batterijen en een strakblauwe lucht werd een grotere afstand afgelegd dan gepland: maar liefst 752 kilometer. Vooral de wind speelde hierin een grote rol. Nuna4 is zó ontworpen dat de wielkappen werken als de zeilen van een boot. Hierdoor was tot 18 procent minder energie uit de zon nodig en kon harder gereden worden.

De wind vroeg echter wel veel van de linkervoorband. Deze moest tot vier keer toe verwisseld worden. En ook voor coureur Rabih was de tweede etappe pittig: “Het was heftig, constant opletten vanwege de onvoorspelbare wind en lekke banden. Maar het was in ieder geval niet saai!�

Het Nuon Solar Team startte donderdagochtend vroeg de laatste rit richting de finish 776 kilometer vanaf Adelaide. Het team had toen al een voorsprong op het Belgische Umicore-team met zo’n honderd kilometer en met ongeveer 150 kilometer op het Australische Aurora-team.
Categorie:
Tag(s):