woensdag, 7. maart 2007 - 13:08

Vier ton voor dassen en Groene Bosch

Tilburg

Vierhonderdduizend euro provinciaal reconstructiegeld gaat naar twee Tilburgse projecten. Het gaat om het bevorderen van het leefgebied van de das in het Noordoosten van Tilburg en voor een ecologische verbindingszone in het Groene Bosch. Afgelopen maandag overhandigde gedeputeerde Paul Rüpp de cheque van 400.000 euro aan de Tilburgse wethouder Els Aarts.

Honderdduizend hiervan is voor het welzijn van de das. Dit middelgrote roofdier komt meer en meer voor in het noordoosten van Tilburg. Wethouder Els Aarts: “Het natuurbeleid van gemeente Tilburg en andere overheden zoals de provincie en het waterschap de Dommel heeft succes, aangezien er in de afgelopen jaren 2 nieuwe dassenburchten zijn gekomen in de omgeving van de Brand ten noorden van Udenhout.“

De gemeente Tilburg investeert via haar Groene Mal in natuurontwikkeling rondom Tilburg. Voorbeelden daarvan zijn het Noorderbos en de binnenkort aan te leggen verbinding tussen Noorderbos en de Brand. De dassen zoeken hun voedsel in een wijde omgeving. Onder andere in het Noorderbos.

De das moet hiervoor de Udenhoutseweg ten noorden van het Noorderbos oversteken. Aarts: “Helaas zijn hierdoor een aantal dassen slachtoffer geworden van het wegverkeer. Door de investeringen in de genoemde ecologische verbindingszone zal het voedsel zoeken in het Noorderbos voor dassen nog aantrekkelijker worden.�

Via de Groene Mal wordt er voornamelijk geïnvesteerd in de verwerving en inrichting van nieuwe natuurgebieden. Door de extra ton geld uit de Ruimte voor Ruimte ontwikkeling te Udenhout is het nu mogelijk om een of meerdere dassentunnels aan te leggen onder de Udenhoutseweg. Dit project zal aangemeld worden als Reconstructieproject binnen het Reconstructiegebied de Meierij. De locatie van de dassentunnel(s) wordt bepaald in overleg met Vereniging Das en Boom.
Provincie:
Tag(s):