dinsdag, 29. mei 2007 - 15:11

Vijf jaar cel voor verdachte Schipholbrand

Haarlem

Het Openbaar Ministerie in Haarlem heeft dinsdag vijf jaar gevangenisstraf geëist voor de verdachte van de Schipholbrand in de nacht van 26 op 27 oktober 2005.

Het OM acht bewezen dat de verdachte, door in zijn cel hoogst onvoorzichtig een peuk weg te schieten, zich schuldig heeft gemaakt aan opzettelijke brandstichting. Als gevolg van de daardoor ontstane brand zijn 11 medegedetineerden om het leven gekomen.

Tijdens de behandeling van de strafzaak ging het in de eerste plaats om de vraag hoe de brand is ontstaan. Uit verschillende verklaringen en uit onderzoeken door de technische recherche en diverse deskundigen is gebleken dat een technische oorzaak uitgesloten kan worden en dat enkel het handelen van de verdachte als oorzaak kan worden aangewezen.

Deskundigen hebben nog geprobeerd om aan de hand van de vastgestelde verspreiding van de brand en de rook een betrouwbare uitspraak te doen over de vraag of de brand door opzettelijk handelen of door een ongeluk is ontstaan. Dit bleek echter niet mogelijk.

De verdachte heeft zelf verklaard dat hij, toen het licht in zijn cel uit was en hij op zijn bed lag, een peuk heeft weggeschoten.
Provincie:
Tag(s):