maandag, 2. april 2007 - 15:33

Vijf leden zwaaien af bij jeugdbrandweer

Sint Philipsland

Op vijf verschillende plaatsen in Sint Philipsland klonk vrijdagavond de sirene van de brandweerwagen. Vijf leden van de jeugdbrandweer werden thuis opgehaald omdat ze deze avond, na vele jaren trouwe dienst, afscheid namen van de Fliplandse jeugdbrandweer. Naast deze vijf jeugdleden zwaaiden tijdens deze jaarlijkse jeugdbrandweerfeestavond ook twee leiders af. Burgemeester Nuis speldde de scheidende jeugdleden een medaille op.

Binnen jeugdbrandweer Nederland geldt de regel dat men bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd het korps moet verlaten. Zo kwam dan vrijdagavond ook het moment dat Jan-Willem Dekker, Richard van Duuren, Joost Kunst, Hubrecht van Harberden en Jan-Willem Kempeneers afscheid moesten nemen van de Fliplandse jeugdbrandweer.

Burgemeester Nuis noemde de jongens erg fanatiek en wenste hen allen een carrière toe bij de brandweer. Voordat de burgemeester overging tot het uitreiken van de medailles, liet hij de scheidende leden de opstelprocedure uitvoeren, die aan het begin van een wedstrijd ook gebruikelijk is.

Met korte en krachtige commando’s gaf Nuis zijn bevelen. Dit was niet helemaal vreemd voor hem, daar hij jarenlang werkzaam is geweest bij de Koninklijke Landmacht. Hij wilde hiermee de discipline, die ook binnen de jeugdbrandweer nadrukkelijk aanwezig is, benadrukken. Vervolgens speldde hij de vijf jeugdleden een jeugdbrandweermedaille op, als bewijs dat zij jarenlang op trouwe wijze in dienst zijn geweest van de jeugdbrandweer. De vijf leden die afscheid namen maakten overigens in 2004 allen deel uit van de ploeg die toen landskampioen werd.

Niet alleen moest er afscheid genomen worden van vijf trouwe leden, ook twee leiders zwaaiden deze avond af. Harm Verwijs en Bram Noorthoek hebben respectievelijk elf en vier jaar de jeugdige spuitgasten opgeleid. Uit handen van leider Arco Kunst ontvingen zij een bos bloemen en een cadeaubon als dank voor hun jarenlange inzet. Kunst blikte terug op het wedstrijdseizoen van vorig jaar en op de Brabantse wedstrijden die twee weken terug op Sint Philipsland werden georganiseerd. De Fliplandse jeugdbrandweer viert dit jaar tevens haar 40-jarig jubileum. Verschillende activiteiten zullen in dit jubileumjaar georganiseerd worden, waaronder een reünie voor allen die in de voorbije 40 jaar lid geweest zijn van de jeugdbrandweer.

Brandweercommandant Koos de Feijter reikte diploma’s uit die behaald waren tijdens de landelijke toetsingsdag voor de junioren- en adspirantenexamens. Richard van Duuren, Marthyn Mol, Jorian van Duuren, Herco Noorthoek en Lourens Riemens ontvingen een diploma uit handen van de commandant.

In verband met hun afscheid schonken de vijf scheidende leden de jeugdbrandweer een cadeau. Burgemeester Nuis onthulde het cadeau dat de jeugdleden aan het plafond bevestigd hadden. Het bleken twee magneetplaten te zijn die tijdens wedstrijden op het brandweervoertuig bevestigd kunnen worden. De platen zijn voorzien van het brandweerlogo en de tekst Jeugdbrandweer Sint Philipsland.

Na het officiële gedeelte van de avond was er tijd voor een gezellig samenzijn, waarbij de scheidende leden de indeling van de avond verzorgden. Zo hielden zij onder andere een quiz en hadden zij speciaal voor de gelegenheid een afscheidslied gecomponeerd.
Provincie:
Tag(s):