donderdag, 25. oktober 2007 - 23:02

Vijf personen onwel door koolmonoxide

Den Haag

Donderdagavond zijn vijf personen van een gezin onwel geworden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging in een woning aan de Hoefkade. Zij zijn allen overgebracht naar ziekenhuizen in Den Haag.

Rond half zeven kreeg de meldkamer van de ambulancedienst een telefoontje van de vader van het gezin dat zij allen onwel waren geworden. Op grond van de melding heeft de centralist naast een ambulance, ook direct de brandweer meegestuurd naar het adres. Bij aankomst van de hulpdiensten bleek het gezin nog in de woning te zijn.

De speciale detectieapparatuur van de brandweer gaf echter aan dat er een grote hoeveelheid koolmonoxide in de woning aanwezig was. Direct is het gezin, een vader, moeder, 2 kinderen van 11 en 4 jaar en een baby uit de woning
gehaald. Met ambulances zijn zij vervoerd naar ziekenhuizen in Den Haag. Zij blijven daar in ieder geval vannacht allemaal ter observatie.

In samenwerking met het gasbedrijf is de geiser en de gastoevoer uitgeschakeld en is de woning geventileerd.

De oorzaak is een niet goed functionerende geiser gebleken. Waardoor dit is ontstaan zal nog verder uitgezocht worden. Woensdag belande in Amsterdam eveneens een gezin in het ziekenhuis door koolmonoxidevergiftiging.

Koolmonoxide gevaar ontstaat wanneer er een onvolledige verbranding plaatsvindt in bijvoorbeeld geisers of kachels. De oorzaak is vaak slecht of geen onderhoud, ondeugdelijke, verstopte of defecte afvoerkanalen. Hierdoor ontstaat een kleur- en reukloos gas. Indicaties in een beginstadium kunnen zijn; hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. De brandweer
adviseert dan ook periodiek onderhoud te laten uitvoeren en altijd voldoende te ventileren.
Provincie:
Tag(s):