zaterdag, 24. maart 2007 - 21:56

Viskwekerij barramundi op Urk krijgt Europese bijdrage

Urk

Gedeputeerde Staten hebben besloten om aan het project 'Barramundi Farm Urk' een Europese bijdrage toe kennen van € 167.400. De provincie zelf draagt € 105.728 bij.Daarnaast heeft de gemeente Urk voor het project een bijdrage van € 86.872 beschikbaar gesteld, zodat de totale bijdrage € 360.000 beloopt.

De aanvrager start een nieuwe viskwekerij met als specialiteit barramundi in een pand met een bruto vloeroppervlak van 1750 m3 te Urk. Barramundi is een baarsachtige vleesvis, die hoofdzakelijk in Australië voorkomt. Barramundi Farm Urk wordt de tweede barramundikwekerij in Nederland.

Het bedrijf start met het meest moderne en geavanceerde kweeksysteem. Er wordt een compleet recirculatie viskweeksysteem met een zuiveringsinstallatie geplaatst bestaande uit een aantal van twee nurserybakken en 12 gescheiden units met per unit 2 kweekbakken. Dit systeem is gebaseerd op het recirculatieprincipe van water, waardoor afvalstoffen eruit gefilterd worden en de jaarlijkse lozing van water op het rioolstelsel of oppervlaktewater geminimaliseerd kan worden.

Het aquacultuurbedrijf begint als een eenmanszaak maar verwacht binnen 10 jaar de productie te verdubbelen en daarmee ook het aantal arbeidsplaatsen. Het project 'Barramundi Farm Urk' wordt voor het einde van 2007 gerealiseerd.
Provincie:
Tag(s):