vrijdag, 28. december 2007 - 0:12

Vitesse countert zich in Breda naar overwinning

(Elfvoetbal) Vitesse heeft in Breda verrassend met 1-2 gewonnen van NAC. De ploeg van trainer Ernie Brandts onderstreepte de stelling dat zijn elftal in thuiswedstrijden moeite heeft om het spel te maken. Na een comfortabele 0-2 voorsprong, dankzij doelpunten van Santi Kolk en Harrie Gommans, bleef het verdedigende Vitesse in de tweede helft moeiteloos overeind. Pas in blessuretijd deed Edwin de Graaf namens de thuisploeg nog iets terug.

NAC en Vitesse deden deze avond weinig om de aanwezige toeschouwers te vermaken. Het baltempo van beide ploegen lag veel te laag om tot goede aanvallen te komen. Toch waren er in de eerste helft voldoende mogelijkheden voor de aanvallers om te scoren. Namens de Bredanaars faalden met name Matthew Amoah en Csaba Fehér in kansrijke positie. Vitesse wist wel een kans te benutten. Santi Kolk bracht zijn ploeg in de 41ste minuut met een droge knal op een 1-0 voorsprong, waardoor Vitesse met een goed gevoel ging rusten.

Trainer Aad de Mos deed tegen NAC weer een beroep op Theo Janssen. De middenvelder moest de laatste paar wedstrijden genoegen nemen met een plaats op de bank, omdat de oefenmeester van de Arnhemmers hem rustig wilde brengen na zijn scheenbeenblessure. Janssen kreeg in de 35ste minuut nog een mogelijkheid om zijn rentree te bekronen met een doelpunt, maar kreeg oog in oog met doelman Jelle ten Rouwelaar de bal verkeerd op zijn schoen.

Direct na rust kreeg NAC de mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen. Nadat Sebastien Sansoni Anthony Lurling ten val had gebracht, kon scheidsrechter Bas Nijhuis niets anders doen dan naar de stip wijzen. Lurling ging zelf achter de bal staan, maar schoot vervolgens te onzuiver binnen om Piet Velthuizen te verschalken. De doelman ging naar de goede hoek en hield zijn ploeg op voorsprong.

Drie minuten later lag de bal aan de andere kant in het netje. Een loepzuivere voorzet van doelpuntenmaker Kolk op de vrijstaande Gommans, werd door de Vitesse-aanvaller zeer overtuigend raak gekopt. In het restant van de tweede helft kwamen de gasten niet meer in de problemen. Vitesse beperkte zich tot verdedigen en NAC speelde in een te laag tempo om de Arnhemse muur te slechten.

Pas in blessuretijd deed de thuisploeg iets terug. Na een handsbal van Sansoni wees Nijhuis opnieuw naar de stip. De verdediger van Vitesse kreeg zijn tweede gele kaart en mocht dus inrukken. Edwin de Graaf, die zijn rentree maakte na een liesblessure, wist dit buitenkansje wel te benutten. Het doelpunt kwam voor NAC echter te laat om nog aanspraak te kunnen maken op een punt. Het bleef bij 1-2.