donderdag, 26. april 2007 - 13:20

Vogelaar neemt Componistenbuurt niet op in lijst probleemwijken

Roermond

Ondanks herhaalde verzoeken van de gemeente Roermond om aandacht voor de problematiek in de wijken op de Donderberg en ‘t Veld weigert minister Vogelaar nieuwe wijken toe te voegen aan de lijst van veertig. Roermondse wijken vallen hierbij buiten de probleemgebieden waarin het kabinet extra wil investeren.

Na de bekendmaking van de lijst met probleemwijken kwam er vanuit diverse steden, waaronder Roermond, kritiek op de lijst. De minister liet hierop weten dat de lijst van 40 wijken nog kon worden aangepast, mits gemeenten voor 1 mei met een goede motivatie kwamen. Echter nog voordat de reactietermijn is verstreken komt de minister al met een definitieve lijst.

De reeds ingestuurde verzoeken van zestien gemeenten waaronder de gemeente Roermond honoreerde Vogelaar niet. Volgens haar doen al deze gebieden het beter dan de veertig wijken op haar lijst. Onduidelijk blijft de onderbouwing van de criteria waarop de keuze voor de veertig wijken is gemaakt. Dat maakt het aandragen van wijken op basis van de gestelde criteria uitermate lastig en ontransparant.

Wethouder Tilman Schreurs: 'We zijn trots op onze wijkgerichte aanpak en we kunnen op dit gebied zelfs als voorbeeld dienen voor andere Nederlandse steden. Er blijven echter nog talloze verbeterpunten waarin we moeten investeren. Zeer teleurstellend dat de minister dit standpunt niet met ons deelt en zelfs al een definitieve lijst bekend maakt vóórdat de reactietermijn verstreken is. Dit roept bij mij vragen op over de mate waarin de reacties serieus behandeld worden.'

Net als in het verleden profiteren wederom alleen de grote steden van de huidige aanpak. Enige lichtpuntje is het voornemen van de minister een deel van de expertise en middelen te reserveren voor de aanpak van problematiek buiten de 40 aangewezen wijken. Afwachten blijft of de Roermondse wijken daarvoor wél voor in aanmerking komen.
Provincie:
Tag(s):