vrijdag, 13. april 2007 - 10:47

Voorbereidings-oefening Afghanistan

De Koninklijke Landmacht en de Koninklijke Luchtmacht oefenen van 16 tot 27 april in de driehoek Amersfoort, Arnhem en Zwolle. De oefening Falcon Integration is een integratieoefening om het optreden van de verschillende eenheden nader op elkaar af te stemmen voordat ze de huidige troepen van de Task Force Uruzgan (TFU) zullen opvolgen. De oefenende eenheden vertrekken eind juli van dit jaar naar Uruzgan. Dit heeft het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt.

De voornaamste deelnemende landmachteenheden zijn afkomstig van 11 luchtmobiele brigade. De 14de afdeling veldartillerie uit het ‘t Harde vormt het nieuwe Provincial Reconstruction Team. 13 infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard uit Assen vormt samen met 42 Brigade Verkenningseskadron uit Oirschot de nieuwe Battle Group.

De logistieke eenheden van de luchtmobiele brigade vormen het Logistic Support Detachement. De luchtmacht neemt deel aan de oefening met Chinook en Cougar transporthelikopters van vliegbasis Soesterberg en Apache gevechtshelikopters van vliegbasis Gilze-Rijen. F-16 jachtvliegtuigen, afkomstig van vliegbasis Leeuwarden en Volkel, verzorgen samen met de Apaches luchtsteun aan de grondtroepen.

Tijdens Falcon Integration kan door helikopters om tactische redenen laag worden gevlogen. De vliegbewegingen vinden plaats vanaf 16 april tussen 09.00 uur en 22.00 uur, waarbij zoveel mogelijk overdag gevlogen zal worden. Het grootste deel van het vliegprogramma vindt plaats boven de militaire terreinen Deelen, Oldebroekse Heide en Eder Heide.

De TFU richt zich op het bevorderen van stabiliteit en veiligheid in de provincie Uruzgan en schept voorwaarden voor de bestuurlijke en economische opbouw in Afghanistan. Kolonel Nico Geerts wordt vanaf 1 augustus 2007 de nieuwe commandant Task Force Uruzgan.
Provincie:
Tag(s):