woensdag, 10. januari 2007 - 9:48

Voorstel voor leenfietsen in Utrecht

Utrecht

Utrecht als fietsstad op de kaart. Met deze ambitie in het achterhoofd presenteren de VVD, PvdA, GroenLinks en D66 gezamenlijk een initiatiefvoorstel. Hiermee lanceren de partijen een leenfietssysteem dat uiterlijk 1 januari 2009 operationeel moet zijn.

Een leenfietssysteem voorziet in de grote behoefte aan flexibel, goedkoop en milieuvriendelijk vervoer in Utrecht. Met deze fietsen kan men eenvoudig pendelen tussen de transferia aan de rand van de stad en het centrum, kunnen forensen met de fiets naar hun werk en kunnen toeristen met de fiets Utrecht en omstreken verkennen. In verschillende Europese steden, zoals Berlijn en Lyon, zijn leenfietssystemen een succes.

Bij het systeem dat in Utrecht wordt voorgesteld, kunnen ‘hufterproof’ fietsen tegen een laag tarief met de OV-chipkaart gehuurd worden. De initiatiefnemers stellen voor om met minimaal 1500 fietsen te starten zodat er in Utrecht voldoende leenfietsen zijn voor comfortabel en goedkoop vervoer van ‘deur tot deur’. Het voorstel gaat uit van een systeem waarbij een gebruiker de fiets niet hoeft terug te brengen, maar de fiets overal in de stad kan achterlaten. Op strategische plaatsen in de stad zullen stallingen worden ingericht, waar in ieder geval fietsen beschikbaar zullen zijn.
Provincie:
Tag(s):