zondag, 28. oktober 2007 - 22:06

Vrije trappen PSV bezorgen Sparta en de fans hoofdpijn

PSV heeft zonder groots te spelen een eenvoudige overwinning geboekt uit bij Sparta. Het werd 1-4 voor de Eindhovenaren, die veel te sterk waren voor de Rotterdammers en maar liefst drie keer uit een vrije trap wisten te scoren. Negen wedstrijden zonder winst was genoeg voor de supporters van Sparta. Zei riepen om het ontslag voor de trainer van de Rotterdammers, Gert Aandewiel.

Danko Lazovic zette PSV al na 40 seconden op voorsprong. De Serviër kreeg de bal voor het intikken na voorbereidend werk van Kenneth Perez. Dat de Deen de bal met de hand meenam ontging scheidsrechter Van Egmond, waardoor het doelpunt werd goedgekeurd. Sparta wist zich in de daarop volgende minuten geen raad met Perez, die veelvuldig tussen middenveld en aanval opereerde. De aanvallende middenvelder was een constante plaag voor de Rotterdammers.

In de elfde minuut werd Danny Koevermans neergelegd op ruim dertig meter van het doel. Perez mocht nog doorgaan van de scheidsrechter, maar schoot wild over. Van Egmond besloot alsnog te fluiten voor de overtreding op Koevermans en Mike Zonneveld trapte de daarop volgende vrije trap van PSV hard achter Sparta-doelman Sander Westerveld.

Na de 0-2 voorsprong voor PSV was de wedstrijd beslist. Sparta was aanvallend onmachtig en teveel spelers misten de vorm of de klasse om PSV pijn te doen. De thuisploeg zocht, maar kon niet vinden en was zelden in de buurt van het doel van de Eindhovenaren te vinden.

Jefferson Farfan was de tweede PSV’er die uit een vrije trap wist te scoren. De Peruviaan schoot in de 29ste minuut de bal met rechts goed over de muur in de linkerhoek van het doel. Sparta-doelman Westerveld zag er niet goed uit bij die vrije trap, want de bal leek absoluut houdbaar voor de ervaren doelman.

Pas in de tweede helft kwam er meer inzet van de kant van Sparta en PSV geloofde het wel. Zonder gevaarlijk te worden namen de Rotterdammers het duel in handen, maar het was opnieuw PSV dat wist te scoren. Ditmaal was het Perez die een vrije trap wist te verzilveren en PSV op een 4-0 voorsprong zette.

De grote achterstand leidde tot gemor op de tribunes en waren er spreekkoren richting trainer Gert Aandewiel. Daar kon ook een doelpunt aan Sparta-zijde niets aan veranderen. Sjaak Polak benutte een strafschop na een overtreding van Otman Bakkal op de ingevallen Arne Slot, maar het pleit was al beslecht en PSV speelde de wedstrijd verder eenvoudig uit.

Door het verlies voor Sparta heeft trainer Gert Aandewiel het negatieve record van Wiljan Vloet (negen competitieduels zonder winst) geëvenaard en is Sparta de enige ploeg in de Eredivisie die dit seizoen nog niet heeft gewonnen. PSV daarentegen heeft dit weekend goede zaken gedaan en heeft door de overwinning de koppositie van Ajax overgenomen.