dinsdag, 11. december 2007 - 21:22

Waarschuwing voor pinpasfraudeurs

Apeldoorn

De politie Apeldoorn verspreidt een flyer om te waarschuwen voor pinpasfraudeurs die vooral actief zijn in het gebied van Apeldoorn Noordwest. De laatste maanden deed een 30-tal bewoners melding van een al dan niet geslaagde poging om de pinpas met code afhandig te maken.

De flyer wordt via de wijkagenten van het team Noordwest verspreid door ze op strategische plaatsen voor de – vooral oudere bewoners in de wijk - neer te leggen. Gedacht wordt aan wijk- en dienstencentra, wooncomplexen voor ouderen en (buurt)-winkels. Ook op het politiebureau aan de Jachtlaan zijn de flyers beschikbaar. Eerder al waarschuwde de politie via de media en via SMS-alert.

Bij die 30 meldingen lukte het de daders in 10 gevallen om daadwerkelijk de betaalpas met de pincode afhandig te maken. In de andere 20 gevallen kregen de bewoners argwaan en gingen ze niet in op de mooie verhalen van de fraudeurs.

De politie sluit niet uit dat de daders meer dan die 30 mensen benaderd hebben. De oproep aan deze mensen is, om zich alsnog te melden via 0900-8844.

De daders hebben het vooral gemunt op oudere mensen. Met mooie verhalen proberen ze het slachtoffer zover te krijgen dat deze de betaalpas én de pincode afgeeft. Het komt zelfs voor dat daders eerst met het slachtoffer bellen, een mooi verhaal vertellen en vervolgens melden dat een “medewerker� langs zal komen om de creditcard en pincode op te halen. Als dat gelukt is worden in een mum van tijd forse bedragen afgeschreven van de rekening van de slachtoffers.

De politie doet onderzoek naar deze zaken en roept mensen op alert te zijn en direct melding te doen als er verdachte personen bellen of aan de deur komen. Mensen kunnen bellen met het algemene nummer 0900-8844. Mensen die zich bedreigd voelen kunnen uiteraard ook bellen met het alarmnummer 1-1-2.

Daarnaast uiteraard de oproep om nooit de betaalpas en pincode af te geven aan wie dan ook. Op diverse plaatsen in de wijk en op het politiebureau aan de Jachtlaan liggen flyers met daarin tips om te voorkomen dat iemand slachtoffer wordt van deze praktijken.
Provincie:
Tag(s):