dinsdag, 6. februari 2007 - 12:03

Waarschuwings-plaatjes op tabak effectief

Den Haag

Afbeeldingen bij de gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen worden in Nederland verplicht. Illustraties maken de waarschuwing effectiever, blijkt uit buitenlandse onderzoeken. Deze conclusie trekt onderzoeksbureau Research voor Beleid in een rapport dat Hoogervorst gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. In opdracht van VWS heeft dit bureau onderzoek gedaan naar de invloed van gezondheidswaarschuwingen met illustraties op kennis, houding en gedrag van rokers in landen waar ze hier al mee werken. De Kamer had om deze informatie gevraagd.

Vooral in Canada is uitgebreid onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de illustraties. Daar gaf een jaar na invoering van de waarschuwingen 19 procent van de rokers aan minder te zijn gaan roken door de illustraties.

Minister Hoogervorst heeft begin 2006 laten weten dat hij ook in Nederland dergelijke afbeeldingen verplicht wil stellen. Van de Europese Commissie mogen lidstaten op tabaksverpakkingen gebruik maken van foto’s en andere illustraties; daarvoor heeft de EU een reeks illustraties beschikbaar gesteld. In een brief aan de Kamer meldde de minister vorig jaar dat hij deze illustraties te afschrikwekkend vindt.
Provincie:
Tag(s):