maandag, 17. december 2007 - 19:46

Waterleiding maatschappij Drenthe bestaat 70 jaar

Assen

Schoon drinkwater uit de kraan, het lijkt zo vanzelfsprekend, maar nog niet zo heel lang geleden dronk men nog water uit de put, de sloot of de regenton. Pas in de jaren vijftig werden de meeste Drentse dorpen aangesloten op het waterleidingnet. Maandag 17 december, is het precies zeventig jaar geleden dat de Waterleidingmaatschappij Drenthe (WMD) is opgericht. Nu is het tijd om deze boeiende geschiedenis te vertellen.

Naar aanleiding van dit 70-jarig bestaan heeft auteur Lukas Koops een boek geschreven over het drinkwater in Drenthe met de titel: Dit is het verhaal over Drinkwater in Drenthe. Het boek is maandag, 17 december, feestelijk gepresenteerd. Het eerste exemplaar is uitgereikt aan de heer Koppenol uit Klijndijk die op dezelfde dag als de WMD (17 december) zeventig jaar is geworden.

In het boek beschrijft Koops aan de hand van interviews en citaten de bijzondere geschiedenis van drinkwater in Drenthe. Het verhaal van de puttenbouwers, de wasvrouwen in het stookhok. Hoe in de grotere Drentse plaatsen begin vorige eeuw gemeentelijke waterbedrijven ontstonden en imposante watertorens verrezen. En hoe het in de meeste Drentse dorpen het nog tot de jaren vijftig duurde voor er schoon water uit de kraan vloeide.

In dit verhaal komen de mensen ook zelf aan het woord: de installateur, de meteropnemer, de directeur, allerlei WMD-werknemers van toen en nu.
Dit is het verhaal over drinkwater in Drenthe, een bijzonder boek over een alledaagse levensvoorziening.
Provincie:
Tag(s):