donderdag, 31. mei 2007 - 19:49

Weerrecords niet meer bijzonder

De Bilt

Records volgen elkaar op: na de herfst en de winter is nu ook de meteorologische lente (maart, april, mei) de warmste in drie eeuwen. Toch is dit ook in een langzaam warmer wordende wereld een uitzonderlijke gebeurtenis.

De afgelopen maand mei was een maand van uitersten. Mei begon, zoals april geëindigd was; zeer warm, droog en stralend zonnig. Daardoor liep het in april opgebouwde tekort aan neerslag op tot ruim boven het record van 1976 en 1974. Op 6 mei kwam er aan de nagenoeg droge periode, die begon op 22 maart, na 46 dagen een eind. Ook dit was bijzonder en sinds 1901 nog nooit vertoond.

Daarna brak een periode van wisselvallig, nat weer aan. In De Bilt viel niet eerder zoveel regen als in de maand mei van dit jaar (135 mm; normaal 57 mm). Ook aan het eind van de maand liet mei zich weer van de zonnige kant zien, van 23 tot en met 25 mei was het weer stralend zonnig weer.

Niet alleen mei, ook de lente als geheel was warm. Recordwarm zelfs; dit jaar is de lente ’t zachtst sinds tenminste het begin van de regelmatige waarnemingen in 1706!
Provincie:
Tag(s):