dinsdag, 30. januari 2007 - 14:42

Weert viert 50e Fokpaardendag

Weert

Voor de 50e keer vindt op zaterdag 17 maart de Weerter Fokpaardendag plaats. Omdat de Fokpaardendag dit jaar zijn gouden jubileum viert, kunnen de bezoekers rekenen op veel extra’s.

De paardenmarkt is al sinds mensenheugenis een begrip in Weert en omstreken. De geschiedenis van deze markt gaat terug tot in de middeleeuwen. Het was Graaf Philips van Montmorency, Heer van Weert die op 27 september 1563 aan Weert het recht gaf drie paardenmarkten te houden. Eén is er blijven bestaan en in 1821 werd deze vastgesteld op de 13e maart, mits deze niet op een zondag viel.

Vijftig jaar geleden werd de handelsmarkt vooral een fokpaardenmarkt waar paarden ter keuring werden voorgeleid. Deze opzet, in combinatie met de jaarmarkt was een groot succes. Vanaf die tijd wordt jaarlijks op de 13e maart of de zaterdag daarna de jaar- en fokpaardenmarkt gehouden. Vanuit de verre omtrek vindt dan een groot publiek zijn weg naar de Weerter binnenstad.

Er komt tijdens de Fokpaardendag een aantal zeer indrukwekkende shownummers naar Weert, waaronder de showgroep ´The Last Knights´. Deze middeleeuwse ridders nemen de bezoekers mee naar de spectaculaire wereld van o.a. steekspellen en speerwerpen.
Provincie:
Tag(s):