vrijdag, 4. mei 2007 - 19:39

Werken op kantoor uit de tijd

Amsterdam

Ruim zeventig procent van de ondernemers werkt niet uitsluitend op kantoor. De alternatieve werkplek 'thuis' is met 45 procent favoriet. Maar ook de horeca en bij mooi weer buiten zijn geliefde plekken om te ondernemen. Dat blijkt uit de Nationale Ondernemers Enquête 2007 die internetbank Bizner dit jaar voor het eerst heeft uitgevoerd onder ruim 6.000 ondernemers.

Werken op het terras of thuis op de bank is mogelijk dankzij de nieuwe technologieën. Daarom ook zegt acht op de tien ondernemers absoluut niet zonder mobiele telefoon en internet te kunnen. De flexibiliteit sluit nauw aan op de reden die 42 procent van de ondervraagden opgeeft om te gaan ondernemen: onafhankelijkheid.

Ondernemers van nu zijn snel met het starten van een eigen bedrijf. Tussen het idee en de uitvoering zit bij 54 procent niet meer dan zes maanden. Ze zijn overigens niet alleen snel, maar weten het zelf ook het beste; driekwart van hen zegt zonder adviseurs te kunnen. En als er al raad nodig is, dan krijgen ze dat liever van familie en vrienden of
het personeel en de zakenpartner. Pas als laatste redmiddel wordt naar de beroepsadviseur gegrepen.

Van de fulltime ondernemers heeft 75 procent niet alleen de kantoortuinen maar ook de kantooruren gelaten voor wat ze zijn. Deze groep fulltimers steekt meer dan 40 uur per week in zijn of haar onderneming. Parttimers (éénderde van de ondernemers) steken zo'n twintig tot dertig uur in hun onderneming. Hiervan is 8 procent nog in loondienst en studeert 7 procent. Acht procent is nog bezig de onderneming op te starten.

Eén op de zes ondernemers noemt zichzelf een kind van deze tijd. Ook zegt de helft dat een echte ondernemer vooral gedreven is. Een derde zegt dat het ondernemen hen zelfs in het bloed zit. Bijna een kwart van de zelfstandigen start meerdere keren in zijn leven.
Categorie:
Tag(s):