woensdag, 14. februari 2007 - 16:55

Wetenschappers ontmaskeren tomaten virus

Wageningen

Onderzoekers van Plant Research International van Wageningen UR hebben het virus geïdentificeerd dat in de tomatenteelt in Spanje steeds grotere schade aanricht. Het virus veroorzaakt daar de ziekte Torrado (=’geroosterd’). De onderzoekers publiceerden hun bevindingen onlangs in Archives of Virology. Nu het virus geïdentificeerd is, wordt het voor de Nederlandse veredelingsbedrijven waarschijnlijk mogelijk om voor de Spaanse telers rassen te ontwikkelen met resistentie tegen het virus.

Het virus blijkt een volkomen nieuw plantenvirus te zijn dat niet past in de bekende virusgeslachten. Het virus veroorzaakt afsterving van de bladeren en kan daardoor grote schade aan de opbrengst veroorzaken. De planten lijken verbrand, vandaar de naam Torrado.
Volgens recente berichten breidt de nieuwe ziekte zich verder uit. Spaanse onderzoekers vermoeden dat het virus door witte vlieg verspreid wordt.

Enkele jaren geleden onderzochten de Wageningse onderzoekers in samenwerking met het veredelingsbedrijf De Ruiter Seeds de eerste plantmonsters uit het zuidoosten van Spanje. In de zieke planten werden grote aantallen kleine draadvormige virussen aangetroffen. Dat waren deeltjes van het al bekende pepinomozaïekvirus. De onderzoekers vonden ook andere, bolvormige, virusdeeltjes.

Dankzij het gebruik van zogenaamde indicatorplanten, die niet vatbaar waren voor pepinomozaïekvirus, maar juist wel voor het nieuwe virus, kon het nieuwe virus gescheiden worden van het pepinomozaïekvirus en vermeerderd worden voor verder onderzoek. Het virus bleek inderdaad in staat tomatenplanten ziek te maken en dezelfde symptomen te veroorzaken als die in Spanje werden waargenomen.

Het genetisch materiaal van dit virus bestaat uit twee aparte strengen RNA. Toen de basenvolgorde (sequentie) van het RNA was bepaald en vergeleken werd met gegevens
Categorie:
Tag(s):