vrijdag, 7. december 2007 - 14:47

Wethouder Harbers verliest klimaatweddenschap van Rotterdamse scholieren

Rotterdam

De leerlingen van vier Rotterdamse scholen hebben de klimaatweddenschap 'The Bet' gewonnen van wethouder Mark Harbers (Milieu). Zij wisten in twee maanden tijd de eigen CO2-uitstoot fiks te verminderen. Daarmee laten ze zien dat iedereen wat kan doen tegen klimaatverandering. Als beloning krijgen de scholen zonnepanelen.

Tweehonderd leerlingen van het Nova College locatie Slinge, Grafisch Lyceum afdeling VMBO, Calvijn locatie Meerpaal en de Theater Havo/Vwo begonnen op 21 september aan hun uitdaging. Ze beweerden dat ze in twee maanden tijd de eigen CO2-uitstoot met gemiddeld acht procent konden verminderen, door thuis en op school energie te besparen. Elke school heeft deze acht procent royaal gehaald (zie tabel).

De school die het meeste heeft bespaard is het Calvijn. De 47.8 procent besparing op de uitstoot van broeikasgas behaalden ze onder meer doordat ze de school wisten over te halen al het papier dubbelzijdig te kopiëren, broodtrommels te gebruiken in plaats van zakjes en heel veel lampen uit te draaien.
Alle vier de scholen hebben de weddenschap gewonnen en krijgen daarom van wethouder Mark Harbers een Eneco plug-and-play zonnepanelenset voor op het dak van de school.
Wethouder Mark Harbers: ´Ik vind het fantastisch om te zien dat ook bij de Rotterdamse scholieren het klimaat hoog op hun agenda staat.
Belangrijkste winst is dat ze hebben laten zien dat je met verschillende creatieve oplossingen bewust om kunt gaan met je eigen energieverbruik.´

Wethouder Harbers had nog een extra prijs voor leerlingen van het Nova College. Zij hebben op school net iets minder bespaard dan het Calvijn, maar thuis hebben zij uitstekend hun best gedaan. Zij kregen een Rabobank Solar Charger uitgereikt, een zonnepaneeltje waarmee je op een duurzame manier je mobiele telefoon kunt opladen.

"The Bet Rotterdam" wordt ondersteund door het actieprogramma Rotterdamse Aanpak Luchtkwaliteit en het Rotterdam Climate Initiative. De gemeente heeft zich als doel gesteld om de luchtkwaliteit te verbeteren en de CO2-uitstoot in 2025 te halveren. Met The Bet wil de gemeente jongeren daarbij betrekken.
Provincie:
Tag(s):