maandag, 5. maart 2007 - 9:08

Wildgroei aan biomarkerstests

Amsterdam

Het KWF Kankerbestrijding zal 10 maart haar nieuwste rapport ‘Biomarkers en Kankerbestrijding’ van de Signaleringscommissie Kanker (SCK) presenteren. Het onderzoek naar biomarkers is sterk in ontwikkeling. Dat heeft grote gevolgen voor patiënten met kanker en hun kans op een succesvolle behandeling.

Biomarkers voor kanker zijn kenmerken van tumoren die verraden wat er in het lichaam aan de hand is. Biomarkers kunnen worden bepaald op het tumorweefsel of in lichaamsvloeistoffen zoals bloed of urine.

In het rapport schetst de commissie een veelomvattend beeld van de toepassing van biomarkers bij erfelijkheidsonderzoek, preventie, diagnostiek, en de behandeling van kanker, nu en in de toekomst.

Naast de nieuwe mogelijkheden, zitten er ook risico’s aan het gebruik van biomarkers. Zo is er sprake van een beginnende wildgroei aan biomarker doe-het-zelf testen op de commerciële markt. De kwaliteit van deze testen en de betrouwbaarheid van de testuitslag zijn voor de individuele gebruiker op dit moment niet te verifiëren.

KWF Kankerbestrijding zal het wetenschappelijk onderzoek naar biomarkers blijven stimuleren. Tevens zal ze het publiek op een juiste wijze informeren over de mogelijkheden en beperkingen van het gebruik van biomarkers bij erfelijkheidsonderzoek, preventie, diagnostiek en behandeling van kanker.
Categorie:
Tag(s):