zaterdag, 22. december 2007 - 0:46

Willem II ten onder tegen De Graafschap

(Elfvoetbal) De Graafschap heeft zich weer in de top tien gemeld door een zeer nuttige overwinning bij Willem II te boeken: 1-2. De wedstrijd was net als de arbitrale leiding erbarmelijk, maar dat mocht de pret niet drukken bij de Superboeren, die nu zelfs AZ onder zich zien. Willem II, dat spits Frank Demouge al in de eerste helft een rode kaart zag krijgen, blijft voorlaatste.

De wedstrijd begon al onheilspellend voor Willem II. De in de basisopstelling vermeldde Arjan Swinkels kon uiteindelijk toch niet spelen vanwege liesklachten en Nuelson Wau moest hem vervangen. Voor het spel van de thuisploeg had het weinig gevolgen. Het gevaar moest met name van de vrijgelaten backs Frank van der Struijk en Jens Janse komen. Vooral laatstgenoemde brak regelmatig door aan de rechterkant, maar de zeer aanvallend ingestelde middenvelders van de Tilburgers, Said Boutahar en Mohamed Messoudi, stonden vaak te diep om in het volgende stadium aanspeelbaar te zijn.

Frank Demouge vocht zich een ongeluk om wél de bal in de voeten te kunnen krijgen en tweemaal leverde dat een valpartij op. In de 6e minuut kegelde Stephan Keller de aanvaller omver, maar scheidsrechter Kuipers zag er geen penalty in. Dertien minuten later viel Demouge over het been van Cerezo Fung-a-Wing en besloot de arbiter wél een strafschop te geven. Van der Struijk faalde niet: 1-0.

Er leek weinig aan de hand voor Willem II, totdat de dekselse Berry Powel in de 25ste minuut voor Delano Hill kroop en een prima voorzet van Donny de Groot inkopte: 1-1. De Tricolores leek stomverbaasd door de goal die uit de lucht kwam vallen, maar dat verklaarde niet wat er in minuut 32 gebeurde. Demouge was al aan geel ontsnapt toen hij in een verdedigende rol Lasse Schöne omver schopte, maar na kort op elkaar volgende grove charges op Keller én Arnar Vidarsson kon Kuipers niets anders doen dan de rode kaart trekken. Pure en onverklaarbare frustratie bij de spits, die onder interim-trainer Andries Jonker juist een basisplaats heeft. Willem II zit met de tegenvallende Cristiano en Rydell Poepon dun in de centrumaanvallers, maar dat leek Demouge – die ongetwijfeld drie duels schorsing zal krijgen – niet te beseffen. Zijn ploeggenoten Ibrahim Kargbo en Messoudi verwezen hem dan ook woedend naar de catacomben.

Drie minuten later deed De Graafschap Willem II definitief de das om. Resit Schuurman mocht vrij voorzetten op De Groot, die van dichtbij kon raak schieten: 1-2. In de tweede helft verdronken de Tilburgers in goede bedoelingen, terwijl De Graafschap zich geen raad wist met de geboden ruimte.

Omdat de Superboeren het numerieke overwicht niet uitbuitten, kon Willem II gevaarlijk blijven. Het kostte De Graafschap een paar onnodige gele kaarten, die wel erg gemakkelijk getrokken werden door de warrig fluitende Kuipers. De ploeg uit Doetinchem geloofde het echter wel, al verdienden de Superboeren het door hun slordige spel in de tweede helft eigenlijk om de gelijkmaker om de oren te krijgen. Kuipers gaf zijn slechte optreden nog wat glans door in de 81ste minuut ogenschijnlijk een penalty te schenken aan De Graafschap, totdat hij tot ieders verbazing er plotseling voor koos een vrije trap aan Willem II te geven.

Zo kreeg de arbiter, net als de wedstrijd op zich, een dikke onvoldoende, maar dat zal De Graafschap een zorg zijn. De club heeft nu 22 punten en staat tiende, boven AZ. Willem II blijft met slechts negen verzamelde punten in de gevarenzone.