woensdag, 12. december 2007 - 18:52

Winnaars Hendrik de Vriesstipendia 2007 bekend

Op dinsdag 11 december 2007 heeft Cultuurwethouder Jaap Dijkstra de winnaars bekendgemaakt van de Hendrik de Vriesstipendia 2007: Jurre van den Berg en Joana Serrado. Jurre van den Berg is dichter, schrijver van korte verhalen en student sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij was tijdens het collegejaar 2005-2006 huisdichter van deze universiteit. In 2006 verscheen zijn poëziedebuut Avondkikkers.

Joana Serrado studeerde filosofie en Nederlands aan de Universiteit van Coimbra en middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Porto. Ze werkt momenteel aan de Rijksuniversiteit Groningen aan een theologisch proefschrift over de Portugese mystica Joana de Jesus. In 2006 is haar eerste poëziebundel, Tratado de Botânica, in Portugal uitgegeven.

Hendrik de Vries (Groningen 1896 – Haren 1989) behoorde tot de grote Nederlandse dichters van de 20e eeuw en was daarnaast een begaafd schilder en tekenaar. In 1946 werd hem ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag de door de gemeente Groningen ingestelde Hendrik de Vriesprijs toegekend.

In 1986 heeft de gemeente Groningen als eerbetoon aan Hendrik de Vries en naar aanleiding van diens negentigste verjaardag opnieuw de Hendrik de Vriesprijs voor literatuur en beeldende kunst ingesteld, die eens in de vijf jaar wordt toegekend. Aan de prijs is een stipendium gekoppeld dat eens in de twee jaar wordt uitgereikt aan jong talent, beurtelings op het gebied van de beeldende kunst of de literatuur.
Provincie:
Tag(s):