maandag, 2. april 2007 - 16:13

Witwassende advocaat veroordeeld

Den Haag

De rechtbank in Den Haag heeft een advocaat uit Leiden veroordeeld voor witwassen, heling en het deelnemen aan een criminele organisatie. Aan de advocaat is een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 8 voorwaardelijk opgelegd. De advocaat had in 2003 in zijn woning een groot geldbedrag en een horloge bewaard, terwijl hij wist dat dit door een misdrijf (hasjhandel) verkregen goed en geld betrof.

Ook heeft hij -samen met een ander- geprobeerd grote sommen geld naar Indonesië uit te voeren, terwijl hij wist of moest vermoeden dit geld van een misdrijf afkomstig was. Tot slot heeft de rechter de advocaat veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie, die heling en witwassen als oogmerk had. Hij is voor dit laatste feit veroordeeld, mede omdat hij behulpzaam is geweest bij het oprichten van rechtspersonen in het buitenland die tot doel hadden geld wit te wassen.

Het strafbare gedrag van de advocaat kwam bij justitie in beeld toen in een onderzoek naar drugshandel onderzoek werd gedaan naar het geld dat daarmee verdiend was. Het geld dat de man in zijn woning heeft bewaard is nooit teruggevonden, naar schatting bedroeg dat enkele tonnen. Het geld dat hij wilde uitvoeren (133.000 gulden en 145.000 Duitse marken) is op Schiphol bij de koerier die het zou meenemen in beslag genomen.

De officier van justitie had tegen de man geëist een straf van 24 maanden gevangenisstraf met aftrek van de tijd die in voorarrest is doorgebracht.
Provincie:
Tag(s):