maandag, 11. juni 2007 - 12:56

Zandsculpturen in Floriade

Haarlemmermeer

Het zandsculpturenfestival wordt de komende tijd gehouden op het terrein van de Floriade. De kunstwerken zijn overdekt en nog tot en met begin september te zien.

Het evenement vindt de komende maanden plaats onder het 26.000 vierkante meter grote glazen dak dat speciaal ter gelegenheid van de Floriade 2002 is neergezet.

Met behulp van 12.000 ton speciaal samengesteld zand zetten ongeveer zestig Nederlandse en internationale kunstenaars een beeld neer van het leven van Michiel de Ruyter, die 400 jaar geleden in Vlissingen werd geboren.

Een zandsculptuur is een bouwwerk, gemaakt van uitsluitend zand en water. Dat kan het bekende zandkasteel zijn, maar een sculptuur kan ook een compositie zijn van andere architectuurvormen, anatomische figuren (mensen en dieren) en voorwerpen. Wie over het juiste zand en de juiste technieken beschikt, kan bijna elke vorm in zand maken worden.

Het zandsculptuur is een kunstvorm, die zelfs al 4000 jaar voor Christus door de Egyptenaren gebruikt werd. Zand lijkt veel van hetzelfde, maar dat is niet het geval. Het materiaal kent een grote verscheidenheid, waarbij de herkomst bepalend is voor de toepassing.

Om mooie en steile zandsculpturen te kunnen maken, is zand nodig dat hoog kan worden gestapeld. Het meeste strandzand bestaat uit korrels zand die door de invloeden van de getijden en golfbewegingen over elkaar zijn gaan rollen en daardoor glad geslepen zijn. Deze gladde korrels zijn minder geschikt om zandsculpturen mee te bouwen.

Het ideale sculptuurzand heeft een hoekige korrel en is minder afgeslepen. Dit ideale sculptuurzand komt uit de rivier de Maas en is met het rivierwater meegevoerd uit de Alpen. Deze minerale zandkorrels zien er nog uit als dobbelsteentjes van verschillende afmetingen, die in en op elkaar passen.

Het Nederlands Zandsculpturenfestival is van donderdag 17 mei 2007 tot en met zondag 2 september 2007 dagelijks geopend van 10.30 tot 18.00 uur. Op zondag 25 augustus is het evenement gesloten.

Kijk voor meer informatie op http://www.zandsculpturenfestival.nl/index.html
Provincie:
Tag(s):