donderdag, 12. april 2007 - 13:11

Zes arrestaties voor opzettelijk niet verwijderen asbest

Amsterdam

Rechercheurs van het Bureau Milieucriminaliteit hebben woensdagochtend 11 april in samenwerking met een aantal diensten, zoals de arbeidsinspectie, invallen gedaan in diverse woningen en in de kantoren van een Holding en een Vastgoed B.V.

Behalve vier medewerkers van deze vastgoedbedrijven zijn ook twee ambtenaren van de afdelingen Bouw- en Woningtoezicht van twee stadsdelen, aangehouden. Dit heeft de politie donderdag bekendgemaakt.

De vastgoedbedrijven worden verdacht zich als een criminele organisatie te gedragen. Zij hebben zich in de afgelopen jaren bezig gehouden met het splitsen van appartementen van ten minste tweehonderd panden in Amsterdam. Het onderzoek richtte zich op het stelselmatig ontduiken c.q. misbruik van de regelgeving rond sloop- en bouwvergunningen. Hierbij werd ondersteuning verleend door enkele ambtenaren.

De organisatie wordt ervan verdacht stelselmatig opzettelijk te hebben verzuimd om bij bouwwerkzaamheden vrijgekomen asbest op de wettelijk voorgeschreven wijze te verwijderen. Daardoor is de volksgezondheid ernstig in gevaar gebracht.

Het Regionale Milieuteam van de Dienst Regionale Recherche van de politie Amsterdam-Amstelland is vorige week gestart met een Bel Misdaad Anoniem campagne rond het illegaal vervoer van vervuilde grond en stoffen zoals asbest. Deze actie richt zich met name op de chauffeurs, die niet worden gezien als verdachte, maar als potentiële slachtoffers van deze praktijken. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):