dinsdag, 22. mei 2007 - 13:02

Zes blauwe vlaggen voor West Zeeuws-Vlaamse stranden

Sluis

De zes Blauwe Vlaggen blijven voor het derde jaar op rij wapperen aan de West Zeeuws-Vlaamse kust. De heer J.M.L.van Engelen, lid hoofddirectie ANWB en mevrouw J.C.Huijzinga-Heringa, staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat reikten op dinsdag 22 mei in het gemeentehuis van Katwijk opnieuw zes Blauwe Vlaggen uit aan de gemeente Sluis.

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens die voldoen aan strenge kwaliteitseisen. De gemeente Sluis is blij dat het werk dat samen met strandpaviljoenhuders en betrokkenen is verzet, opnieuw is bekroond.

In totaal werden in Nederland 91 Blauwe Vlaggen toegekend. Op het vasteland is West Zeeuws-Vlaanderen de grootste winnaar. Alleen Texel kreeg meer vlaggen dan de gemeente Sluis.

De Blauwe Vlaggen en de Gouden Wimpel symboliseren de inspanningen voor het behoud van de kust als het West Zeeuws-Vlaamse basiskapitaal, door duurzaam beheer en onderhoud. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de aantrekkingskracht en de toeristische kwaliteit.

In 2005 en 2006 is in het project Duurzaam Strandpakket samen met ondernemers gewerkt aan de dubbelslag voor duurzaam beheer en onderhoud én aantrekkingskracht en toeristische kwaliteit. Deze initiatieven voor een schoon, veilig en goed bereikbaar strand krijgen dit seizoen een vervolg. Samen met de strandpaviljoenhouders, het Serviceteam, andere betrokkenen en de strandgasten blijft de gemeente werken aan de kwaliteit van de West Zeeuws-Vlaamse stranden. De gemeente steekt daarbij in op thema’s als veiligheid, toegankelijkheid en milieubewustwording.

Ook in 2007 kunnen de strandgasten weer genieten van een schoon strand, dankzij de inzet van o.a. de strandreinigingsmachines. Om zwerfaval te voorkomen, delen de strandpaviljoenhouders ook afvalzakjes uit.

Badgasten met een functiebeperking kunnen dit seizoen opnieuw gebruik maken van (vernieuwde) strandjutters, speciale rolstoelen die geschikt zijn voor het mulle zand. Ze zijn te huur bij recreatieondernemers langs de kust.

In 2005 en 2006 meldde de gemeente Sluis ook reeds zes stranden aan voor de Blauwe Vlag. Ze werden beide jaren alle zes toegekend. De Blauwe Vlag-toekenning is één jaar geldig. Elk jaar wordt gecontroleerd of de stranden nog aan de eisen voldoen. De Blauwe Vlag stelt strenge eisen aan de kwaliteit van het zwemwater, de reiniging van het strand, voorzieningen zoals voldoende toiletten en afvalbakken, reddingsmaterialen en EHBO-posten en actieve voorlichting ter bescherming van het natuurlijk milieu van zee, strand en duinen.

De Blauwe Vlag is een initiatief van Foundation for Environmental Education (FEE). De FEE is een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit 29 landen die zich inspannen voor natuur- en milieuvoorlichting. In Nederland voert de ANWB de campagne.

De West Zeeuws-Vlaamse stranden waar de Blauwe Vlaggen wapperen zijn:
- ’t Zwin, bij strandpaviljoen De Zeemeeuw
- Cadzand-Bad, duinovergang Badhuis, bij strandpaviljoen Caricole
- Nieuwvliet-Bad, ’t Vingerling, de strandvakken tussen de strandpaviljoens Saint-Pierre en De Boekanier
- Groede-Bad, duinovergang Groedse Duintjes, bij strandpaviljoen Carrousel
- ’t Killetje, duinovergang ‘t Poldertje, bij strandpaviljoen Palm Beach
- Breskens, duinovergang Strandplevier, bij strandpaviljoen ’t Halve Maentje
Provincie:
Tag(s):