maandag, 12. november 2007 - 10:22

Zuid-Hollandse week van de JeugdZorg start op 17 november

Zuid Holland

Van 17 t/m 24 november vinden in de provincie Zuid-Holland veel activiteiten plaats. Voetbalclinics door ex-Feyenoord internationals op Varkenoord, open dagen bij verschillende jeugdzorginstellingen, verhalen van jongeren in theaters, en "Kletskoppen", een bijzondere theatermiddag verzorgd door cabaretière Sara Kroos samen met heel veel jeugdzorgjongeren. Alle activiteiten in Zuid-Holland en daarbuiten staan op de website www.weekvandejeugdzorg.nl.

Kick-off!! De Zuid-Hollandse week van de JeugdZorg 2007 gaat van start op zaterdag 17 november, 9.30 uur, met een Feyenoord On Tour voetbalclinic voor 80 jeugdzorgkinderen op Varkenoord in Rotterdam. Daarbij aanwezig zijn prominenten van Sportclub Feyenoord en de jeugdzorgbestuurders Leonard Geluk (Stadsregio Rotterdam), Rick Buddenberg (Stadsgewest Haaglanden) en gedeputeerde Tonny van de Vondervoort (Provincie Zuid-Holland).

Stadsregio Rotterdam
In de stadsregio Rotterdam zijn er open dagen bij verschillende jeugdzorginstellingen. Op zondag 18 november bij Horizon Jeugdzorg in Rotterdam (Bergse Bos, Mozartlaan 150, 15.30 – 17.00 uur) en Oostvoorne (Medisch Kinderhuis, Noordweg 16, 15.00 – 17.00 uur). Op maandag 19 november kunt u een kijkje nemen bij Lindenhof Jeugdzorg in Schiedam (11.00 – 15.00 uur, Tuinlaan 80).
In de hal van het stadhuis in Rotterdam zijn van 12 – 23 november schilderijen te bewonderen die zijn gemaakt door kinderen in pleegzorg (Coolsingel 40, 8.30 – 17.00 uur).

Stadsgewest Haaglanden
Op 21 november is het 's middags feest in theater de Regentes in Den Haag. Kinderen uit de jeugdzorg vertellen op luchtige wijze "à la Praatjesmakers'' over hun leven en hun ervaringen met jeugdzorg; presentatrice is cabaratière Sara Kroos. Aansluitend vertellen jongeren (12 – 18 jaar) hun levensverhaal in een theatervoorstelling. Tot slot worden prijzen uitgereikt aan de winnaars van de opstelwedstrijd ''Mijn verhaal...''.

Ook in andere plaatsen in Zuid-Holland zijn er open dagen bij jeugdzorginstellingen. Op 18 november bij Horizon Jeugdzorg in Alphen aan den Rijn (Raadhuisstraat 22, 15.00 uur) en op 23 november op 5 locaties bij Stek Jeugdzorg.

Op 19 november is er de aangrijpende theatervoorstelling 'Blauwe plekken' over kindermishandeling en pesten. Gespeeld door jongeren van theaterschool Koperen Kees (Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag, 20.15 uur, toegang gratis).
In de middag van 20 november brengen Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland een werkbezoek aan het 'Foyer de Jeunesse' en Trivium in Dordrecht. Daar zijn 350 bestaande portiekflats omgebouwd tot een woon-werk-leerstraat met onder meer kamers en gekoppelde appartementen in een internaatachtige woonvorm die specifiek geschikt zijn voor jonge huurders. Ook voor jongeren die net een jeugdzorgtraject achter de rug hebben.

Op 22 november organiseert de provincie het symposium 'Gesloten jeugdzorg - Zijn we er klaar voor?'. Onderwerp: de nieuwe wetgeving voor de gesloten jeugdzorg die waarschijnlijk op 1 januari 2008 in werking treedt. (Provinciehuis, Zuid-Hollandplein 1, Den Haag, 9.30 – 13.30 uur).

Op 23 november is er het seminar 'Wat lastig is lozen we?' over jongeren met ernstige problemen die soms ten onrechte worden "doorgeschoven" naar een jeugdgevangenis omdat ze te moeilijk, te weinig gemotiveerd, te ingewikkeld of te agressief zijn. (Haagse Hogeschool, Johanna Westerdijkplein 75, Den Haag, 9.15 uur).

Van 17 t/m 24 november wordt dagelijks ieder uur op RTV Dordrecht de film "The making of …" uitgezonden. De film toont jeugdzorgjongeren van Trivium die hun creativiteit uiten. Zij worden gevolgd bij hun persoonlijke expressie in dans, theater en schilderkunst. Een eerlijk en openhartig beeld over wat jongeren enthousiast maakt.
Sara Kroos en de jeugdzorgcampagne

Cabaretière Sara Kroos maakt zich sterk voor de jeugdzorg. "Zullen we het deze week eens hebben over alle góeie dingen die jeugdzorg doet?", vraagt ze in het TV-spotje.

De campagne ‘Nu in de jeugdzorg, maar straks…’ portretteert de toekomstdroom van zeven jeugdzorgjongeren. Sara Kroos speelt daarin een bijzondere rol. Zij vraagt aandacht voor de verhalen die een zeer persoonlijk beeld geven van jonge mensen in een moeilijke fase van hun leven. Het zijn jongeren die dankzij de hulpverlening weer kansen krijgen op een goede toekomst. Het TV-spotje is te bekijken op: http://www.weekvandejeugdzorg.nl/index2.php?id=3&sub_id=25&mn=4
Provincie:
Tag(s):