donderdag, 15. maart 2007 - 9:19

Zuidhorn gaat luiers recyclen

De gemeenteraad van Zuidhorn heeft ingestemd met het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om babyluiers apart in te zamelen voor recycling. Als alle ouders in de gemeente mee doen, dan worden per jaar 282.000 kg luiers gerecycled. Dat betekent een jaarlijkse milieuwinst tot 2.400 m3 water, 40.000 m3 aardgas en 112.000 kg hout.

Behalve het milieu wordt ook de portemonnee gespaard omdat de gezinnen minder afval hebben. De gezinnen kunnen gemiddeld tot 60 euro per kind per jaar besparen op de afvalkosten.

De luiers worden met 30 liter zakken ingezameld. Dit zijn speciale, afsluitbare en recyclebare kunststofzakken. Deze zakken zijn gratis af te halen bij de algemene servicebalie in het gemeentehuis. De luiers mogen alleen in de speciale zakken in de containers worden gedaan. De betrokken ouders krijgen hierover een brief en een folder van de gemeente. Op voorstel van de gemeenteraad wordt bij de aangifte van een baby een rol zakken cadeau gedaan. Dit doet de gemeente om ouders te stimuleren luiers gescheiden in te leveren.

De containers voor de luiers worden geplaatst bij:
- kinderdagverblijf Babyboom in Grijpskerk;
- kinderdagverblijf Pinokkio in Zuidhorn;
- peuterspeelzaal ’t Gruthoes in Oldehove;
- peuterspeelzaal ’t Speulhuus in Aduard.

De kosten voor het inzamelen en verwerken van de luiers zijn ongeveer 9.500 euro per jaar voor de hele gemeente. Deze kosten worden gedekt via de afvalstoffenheffing. Omgerekend gaat het om 1,30 euro per aansluiting per jaar.
Provincie:
Tag(s):