vrijdag, 26. januari 2007 - 13:06

Zwaar vrachtverkeer niet meer welkom in Haagse binnenstad

Den Haag

Zwaar vrachtverkeer mag straks niet meer in de historische binnenstad komen. Dat bleek donderdag in de vergadering van de Haagse raad. De raad stemde met algemene stemmen in met de nota van het college waarin dit plan staat. Het gaat om vrachtwagens die minstens tien meter lang zijn en tenminste 7,5 ton zwaar zijn. Het verbod is bedoeld om het milieu te beschermen en de leefbaarheid te verbeteren.

Het plan omvat ook een onderzoek naar het instellen van een milieuzone, waar beperkingen zullen gelden voor vrachtverkeer. Ook zullen vervoersbedrijven worden gestimuleerd vrachten te bundelen om het aantal vrachtritten in Den Haag te verminderen. Wel wil een meerderheid dat de uitkomsten van het onderzoek naar een milieuzone met een plan van aanpak aan de raad wordt voorgelegd en dat deze daar een besluit over moet nemen.

Verder wil een meerderheid van de raad dat nader onderzoek wordt gedaan naar onder meer alternatieve distributievormen. Het merendeel wil tevens een gedetailleerd overzicht hebben van de goederenstromen die Den Haag in en uitkomen. De meeste raadsleden dragen het college eveneens op om de mogelijkheden na te gaan van distributietransferia waar vrachten van grote vrachtwagens kunnen worden overgeladen naar kleinere, lichtere en schonere voertuigen.
Provincie:
Tag(s):