maandag, 27. oktober 2008 - 20:06

1 november Schokland weer op de kaart!

Emmeloord

Vanaf zaterdag 1 november is voormalig eiland Schokland weer officieel te vinden op de kaart.

Op die dag krijgt het eiland namelijk weer een eigen plaatsnaam en bijbehorende postcode. Groot voordeel is dat het eiland makkelijker te vinden is voor bezoekers, bijvoorbeeld in routeplanners, het telefoonboek en navigatiesystemen.

Bijna 150 jaar geleden werd het eiland Schokland in de Zuiderzee ontruimd. Sinds de inpoldering van de Noordoostpolder maakt het eiland onderdeel uit van de Noordoostpolder. Vanaf 1 november krijgt het voormalig eiland dus weer de plaatsnaam Schokland. Voor de bewoners en gebruikers van Schokland (een museum, bezoekerscentrum en restaurant) betekent het een nieuwe postcode, en soms zelfs een nieuwe straatnaam en huisnummer.

Belang Schokland
In het staatsblad van 16 december 1858 werd de wet tot ontruiming van Schokland gepubliceerd. De werkelijke ontruiming was in 1859. Er woonden toen nog zo’n 650 mensen op het eiland. De evacuatie van Schokland wordt volgend jaar uitgebreid herdacht.

Het eiland Schokland is opgenomen op de Werelderfgoederenlijst van Unesco. De afgelopen jaren is het eiland en haar omgeving door Het
Flevolandschap en de gemeente Noordoostpolder ingrijpend opgeknapt, onder andere met geld van de Nationale Postcode Loterij.
Provincie:
Tag(s):