donderdag, 13. november 2008 - 17:37

10.000 euro boete voor schipper

Den Helder

De Waterpolitie van het Korps landelijke landelijke politiediensten (KLPD) heeft woensdag 13 november in Den Helder de kapitein van een Noors bevoorradingsschip een boete van tienduizend euro opgelegd.

Tijdens een controle constateerden de agenten dat voorschriften van de internationale wetgeving ter voorkoming van verontreiniging van de wereldzeeën niet waren nageleefd.

Zaterdag 8 november, omstreeks 10.00 uur, ging de Waterpolitie aan boord van het aan de Paleiskade afgemeerde schip. Tijdens de controle zagen de agenten dat de inhoud van de tanks met afvalwater en –olie niet zoals voorgeschreven, wekelijks in het oliejournaal was ingevuld. Daarnaast bleek dat het schip op zee bilgewater had geloosd. Tijdens het lozen had het schip echter niet zoals voorgeschreven gevaren maar stilgelegen.

In het oliejournaal was bovendien een niet bestaande geografische positie ingevuld. Na overleg met het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie kreeg de kapitein een boete van tienduizend euro opgelegd.De verplichte boekhouding vastgelegd in internationale wetgeving en strenge controles in de havens moeten ertoe leiden dat zeeschepen geen illegale lozingen op zee uitvoeren
Provincie:
Tag(s):