zondag, 12. oktober 2008 - 12:15

10.000 man geniet van politiedag in Gelderland en Overijssel

Zwolle

Dat de Wijthmenerplas zaterdag 11 oktober ‘the place to be’ was, is meer dan ruimschoots bewezen. Ruim 10.000 mensen bezochten op de prachtige, zonovergoten herfstdag de politiedag van Twente, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland. De korpsen haalden alles uit de kast om het publiek te trakteren op een wervelende show.

VIPS
Al ruim voor de officiële opening om 10.00 uur dienden de eerste bezoekers zich aan op de schitterende locatie om alles mee te kunnen beleven. De zes VIP-jongeren Gert de Goede uit ’t Harde, Julia Stoker uit Dedemsvaart, Roel Hartholt uit Dalfsen, Tim Berends uit Twello, Mayke Smelt uit Vriezenveen en Tom Boersma uit Holten werden die ochtend eerst op het hoofdbureau in Zwolle hartelijk ontvangen door plaatsvervangend korpschef Arend Kloosterman.

Zij ontvingen uit zijn handen een politie-VIP shirt en ook kreeg het selecte gezelschap een rondleiding in onder andere de centrale meldkamer. Rond de klok van tien uur werden zij onder begeleiding van motoragenten in een ME-bus vervoerd naar de Wijthmenerplas waar ze samen met de waterpolitie en politiepaarden een bijdrage leverden aan de opening.

Na een gesprekje met onder andere burgemeester Henk-Jan Meijer van Zwolle en plaatsvervangend korpschef Roel ter Schure van Twente trokken de zes jongeren hun uniform aan en starten met een actief programma met workshops bij de bikers, de beroepsvaardigheidstrainers en de forensisch rechercheurs.

Na afloop ging het gezelschap voldaan naar huis. Het merendeel van hen ambieert een politieloopbaan. Na zaterdag werden ze nog eens in die wens gesterkt.

Spectaculair
Er was zaterdag voor iedereen van alles te beleven. Het publiek genoot massaal van de spectaculaire shows van de hondengeleiders en de waterpolitie. De ME verrichte -uiteraard vriendelijke- charges met kinderen die voor deze gelegenheid uitgerust werden met helm, schild en wapenstok.

De bikers toonden hun kunsten op de fiets en moedigden ook het publiek aan zelf wat oefeningen uit te proberen. Bij de beroepsvaardigheidsdocenten kwam het vooral op conditie aan en dat viel menigeen toch zwaarder dan gedacht.

Ter land, ter water en in de lucht
De dag speelde zich niet alleen op en om het water af. Ook de lucht bood diverse keren een mooi schouwspel, waarvoor de piloten van de politiehelikopters tekenden. Zij zorgden voor een extra dimensie. Uiteraard werd er ook geland bij de Wijthmenerplas en konden belangstellenden de heli van nabij bekijken.

De overige activiteiten, waaronder de workshops van de forensische recherche, verkeerspolitie, de zwaar beveiligde dienstauto van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging, de parketpolitie, milieupolitie, een oefening van de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen, de mast van Vts Politie Nederland en de informatiemarkt trokken veel bekijks. Op het skelterparcours vermaakten bijna driehonderd kinderen zich gedurende de dag met behendigheidsspelletjes op de skelter.

Geslaagd
De drie organiserende korpsen kijken terug op een dag, die dankzij het enthousiasme van het publiek, collega’s uit alle organisatiegeledingen en niet in de laatste plaats het fantastische weer bijzonder geslaagd was.
Provincie:
Tag(s):