maandag, 13. oktober 2008 - 22:02

11 miljoen voor railterminal

Hoofddorp

Het kabinet heeft afgelopen week besloten de ontwikkeling van een railterminal in Haarlemmermeer financieel te steunen.

De terminal is één van de centrale punten in Europa voor het vervoer van expresgoederen over de Hoge Snelheidslijn. Andere beoogde punten zijn London en Luik. In Parijs en Lyon bestaan al van deze railterminals. Dit HST-Cargo (= Hoge snelheid transportlijn) project is een van de pijlers van Amsterdam Connection Trade (ACT).

Dit is de ontwikkeling van een duurzaam multimodaal logistiek knooppunt in Haarlemmermeer. Dit houdt in dat het transport zowel, via de lucht, het spoor, het water en over de weg plaatsvindt. Daarbij wordt een aparte weg aangelegd, uitsluitend voor vrachtvervoer, van en naar de luchthaven. Bij de ontwikkeling wordt, naast economische dynamiek, veel waarde gehecht aan een goede bereikbaarheid en de kwaliteit van leven in Haarlemmermeer. Daarom wordt het ongeveer 3 miljard kostende project geheel duurzaam opgezet.

Wethouder van Dijk van de gemeente de Haarlemmermeer is verheugd over deelname van het Rijk in ACT: “Het Rijk geeft hiermee een belangrijke impuls aan het project HST Cargo en committeert zich aan het Randstad Urgent-project ACT. De HST is een belangrijke pijler voor duurzaam vervoer van en naar Schiphol. De initiatiefgroep werkt hard aan de totstandkoming van een Europees netwerk�.

Dinsdag 14 oktober komt Al Gore op bezoek in Aalsmeer om zijn antwoorden te presenteren op de klimaatproblemen. Nederland en in het bijzonder de regio Schiphol zijn in deze speech opgenomen.

Wethouder Economische zaken Van Dijk van de gemeente Haarlemmermeer en voorzitter van ACT is uitgenodigd voor een gesprek met de heer Gore. Van Dijk zal hem bijpraten over ACT en overhandigd hem het Masterplan. Voorafgaand aan de speech van en het debat met Al Gore wordt ACT presenteert Van Dijk ACT aan een gezelschap van zo’n 100 genodigden.
Provincie:
Tag(s):