donderdag, 5. juni 2008 - 10:21

12 miljoen extra voor veiligheid kleine bedrijven

Den Haag

Staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken trekt 12 miljoen euro extra uit om de veiligheid van kleine bedrijven te verbeteren, bovenop de 12 miljoen die hij al had toegezegd. Heemskerk wil hiermee kleine bedrijven stimuleren en steunen om veiligheidsmaatregelen te nemen.

Criminaliteit tegen ondernemers is een groot probleem. Vooral kleine ondernemingen met minder dan tien medewerkers hebben minder mogelijkheden om zich hier tegen te wapenen. Dit staat in de brief Veiligheid Kleine Bedrijven die donderdag 5 juni naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Kleine bedrijven hebben meestal onvoldoende kennis over de veiligheidsrisico’s en de verschillende maatregelen die ze kunnen nemen tegen criminaliteit. Een deel van de 24 miljoen euro gaat daarom naar een veiligheidsscan van bedrijven door een expert, die de ondernemers wijst op de risico’s en welke maatregelen ze daartegen het beste kunnen nemen.

Met een subsidie kunnen ondernemers vervolgens de organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen nemen die nodig zijn. Daarnaast wordt er geld uitgetrokken om de samenwerking tussen ondernemers onderling en met de politie en gemeente verder te verbeteren in winkelstraten.

Uit praktijkonderzoek blijkt dat die samenwerking heel goed werkt tegen criminaliteit. De 24 miljoen euro wordt verspreid over vier jaar. Heemskerk laat eind dit jaar de eerste veiligheidsscans uitvoeren. Begin 2009 worden de eerste subsidies verstrekt. Het plan richt zich op bedrijven met maximaal 10 werknemers.
Provincie:
Tag(s):