woensdag, 10. december 2008 - 15:07

15 jaar cel voor poging moord op politieman

Zutphen

De rechtbank in Zutphen heeft een 58-jarige verdachte J.T. voor de poging tot moord op een politieman, een diefstal met geweld en illegaal vuurwapenbezit woensdag 10 december tot een gevangenisstraf van 15 jaar veroordeeld. Verder moet de verdachte een schadevergoeding van ruim € 16.000,- betalen aan de politieman.

Geen maximale straf
Bij de opgelegde straf heeft de rechtbank meegewogen dat het in Nederland zeer uitzonderlijk is dat de maximale straf wordt opgelegd. De rechtbank heeft bij de straf ook gelet op de straftoemeting in eerdere zaken, van enigszins vergelijkbare aard.

De rechtbank komt om die reden tot een lagere straf dan geëist door het Openbaar Ministerie (OM). Het OM eiste tijdens de zitting op woensdag 26 november de maximale straf van 26,6 jaar.

Voorbedachte rade
De rechtbank oordeelt dat J.T. schuldig is aan de poging tot moord op een politieman bij het winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn op 23 juli 2007. De verdachte heeft van een korte afstand twee keer op het bovenlichaam van deze agent geschoten. Er is sprake van voorbedachte rade omdat voordat hij zijn wapen pakte, hij tijd had om na te denken wat hij zou doen.

Zijn voorbedachte rade wordt nog versterkt doordat hij nog een tweede kogel heeft afgevuurd, terwijl de agent al door de eerste kogel weerloos op de grond lag. Verder heeft rechtbank J. T. ook veroordeeld voor een diefstal met geweld bij een elektronicazaak in Zwolle en voor verboden wapenbezit.

Tussen winkelend publiek
De rechtbank rekent het J. T. zwaar aan dat hij tussen winkelend publiek een agent op meedogenloze wijze met een plotseling tevoorschijn gehaald pistool heeft geprobeerd te vermoorden. Dat het slachtoffer deze aanslag heeft overleefd is vooral te danken aan professioneel medisch ingrijpen. Aan de neergeschoten agent is een schadevergoeding toegekend van €16.444,78.

Gevaar voor de samenleving
De rechtbank concludeert dat de levenswijze van J. T. gevaarlijk voor de samenleving kan worden beschouwd, nu hij er een gewoonte van lijkt te hebben gemaakt zich daarin te begeven met een doorgeladen semi-automatisch vuurwapen op zak.
Provincie:
Tag(s):