maandag, 14. juli 2008 - 10:03

16 verdachten op speciale zitting nieuwjaarswisseling

Leeuwarden

Op woensdag 16 juli vanaf 9.00 uur staan in totaal 16 verdachten (onder wie drie minderjarigen) op een speciale oud en nieuwzitting (politierechter/kinderrechter) wegens openlijk geweld, vernieling, mishandeling, brandstichting en belemmeren bluswerkzaamheden gepleegd tijdens de jaarwisseling van 2007/2008.

Het ochtendgedeelte (politierechter) staat gepland van 9.00 tot 11.00 uur . Er staan 11 meerderjarigen terecht voor o.a. openlijke geweldpleging, brandstichting en vernielingen, gepleegd in de gemeenten Ferwerderadiel, Dongeradeel, Dantumadeel en Smallingerland.

’s Middags staan vijf verdachten (drie minderjarigen en twee meerderjarigen) terecht voor de ongeregeldheden in Haulerwijk.
Het middaggedeelte begint om 13.30 uur met de behandeling van zaken tegen de drie minderjarigen. Deze behandeling is achter gesloten deuren en duurt tot ongeveer 15.00 uur. Vanaf 15.00 uur is de zitting weer openbaar; er worden dan nog twee zaken tegen meerderjarigen behandeld.

In totaal zijn hiervoor 10 verdachten aangehouden. In de zaken van de overige vijf verdachten wordt binnenkort een vervolgingsbeslissing genomen.

In principe doet de politierechter direct uitspraak. De eisen tegen de drie minderjarigen zal het OM na de behandeling op de zitting bekendmaken.

Overige afdoeningen van oud en nieuwzaken
Op 17 juni zijn reeds vier minderjarigen uit Surhuisterveen door de kinderrechter veroordeeld tot voorwaardelijke jeugddetentie en werk- en leerstraffen voor brandstichting, openlijke geweldpleging, mishandeling en het belemmeren van bluswerkzaamheden in Surhuisterveen. Daarnaast dienen zij de schade van in totaal 4000 euro aan een aantal benadeelden te vergoeden.

Eén verdachte is op 7 april door de politierechter veroordeeld tot een geldboete van 160 euro voor vernieling aan een auto.

Het OM heeft in vier zaken een transactie (bedragen tussen de 210 en 570 euro) aangeboden wegens o.a. vernieling, belediging en mishandeling.
Drie minderjarigen hebben werk- en leerstraffen opgelegd gekregen van 12, 16 en 24 uur voor vernieling, openlijk geweld en belediging.

De politie heeft zes zaken geseponeerd.
Provincie:
Tag(s):